ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Πλάνα από τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών ομήρων

IDF: Πλάνα από τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών ομήρων

Στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων για την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Ράφα

Βίντεο με στιγμιότυπα από την επιχείρηση διάσωσης των δύο ισραηλινών ομήρων από ένα κτίριο στη Γάζα, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι τέτοιες τολμηρές επειχειρήσεις δεν πρέπει να υπολογίζονται για την απελευθέρωση των 134 αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα.

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, δείχνει κομάντος να δέχονται πυρά στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα και τη μονάδα Shayetet 13 του Ναυτικού να συνοδεύει τον Φερνάντο Μαρμάν 61 ετώ και τον Λουίς Χαρ, 70 ετών, σε ένα αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο για να ξεφύγουν από τη Λωρίδα.

Ο Μαρμάν και ο Χαρ απήχθησαν και οι δύο από το Κιμπούτς Nir Yitzhak το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, και ήταν ανάμεσα στους 253 ανθρώπους που απήχθησαν, με την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

«Τα διαμάντια είναι στα χέρια μας», ακούγεται ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων να καλεί μέσω ασυρμάτου στο βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Η κλήση έγινε στη 1:50 π.μ., περίπου ένα λεπτό αφότου μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam της αστυνομίας χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να παραβιάσουν ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο όπου κρατούνταν και σκότωσαν τρεις τρομοκράτες που τους φρουρούσαν.

«Οι όμηροι είναι στα χέρια μας. Ακούγονται πυροβολισμοί εναντίον της δύναμης», ακούγεται επίσης να λέει ένας αξιωματικός μέσω ασυρμάτου.

Η εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε έναν διοικητή της επίλεκτης μονάδας Yamam που είπε ότι οι δύο όμηροι απομακρύνθηκαν από το κτίριο χρησιμοποιώντας σχοινιά για να αποφύγουν τον εντοπισμό στον δρόμο.

Είπε ότι οι άνδρες ήταν αρχικά σοκαρισμένοι από τις εκρήξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να παραβιάσουν το διαμέρισμα όπου κρατούνταν, αλλά «συνήλθαν γρήγορα» και προσπάθησαν να βοηθήσουν στη διάσωσή τους όσο μπορούσαν.

Τους έβαλαν σε τεθωρακισμένα οχήματα σε ένα αυτοσχέδιο ελικοδρόμιο βαθιά μέσα στη Γάζα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό ελικόπτερο και στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ramat Gan, ολοκληρώνοντας ολόκληρη την επιχείρηση μέσα σε μία ώρα.

Πλάνα από ένα από τα ΤΟΜΠ λίγο μετά τη διάσωση έδειξαν κομάντος της Shayetet 13 να ρωτούν τους δύο απελευθερωθέντες πώς ήταν.

«Σοκαρισμένος», απάντησε κάποιος.

«Νιώθεις καλά;» ρώτησε ένας αξιωματικός τον Χαρ, ο οποίος απάντησε: «Εξαιρετικά».

Οι ναυτικοί κομάντος έδωσαν στους δυο άνδρες παλτό για να φορέσουν πριν βγουν στο ελικοδρόμιο. Ένας από τους στρατιώτες έδωσε επίσης στον Χαρ τα δικά του παπούτσια, καθώς ήταν ξυπόλητος όταν απευλευθερώθηκε.

Οι στρατιώτες τους πρόσφεραν επίσης μπουκάλια νερού και ρώτησαν αν χρειάζονταν κουβέρτες για ζεστασιά, κάτι που αρνήθηκαν.

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί εβδομάδες νωρίτερα, ωστόσο κατά τη διάρκειά της σε πραγματικό χρόνο, έγιναν ορισμένες προσαρμογές με βάση τις συνθήκες στο έδαφος.

Ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ χαρακτήρισε τη διάσωση «σημείο καμπής στην εκστρατεία» εναντίον της Χαμάς και υποσχέθηκε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες επιχειρήσεις» σε συνάντηση με τα στρατεύματα Yamam που συμμετείχαν στην επιδρομή.

«Η Χαμάς είναι ευάλωτη, η Χαμάς είναι διαπερατή και είναι δυνατόν να πας οπουδήποτε και να κάνεις οτιδήποτε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτεί για τη διάσωση των περισσότερων από τους εναπομείναντες ομήρους, με τέτοιες διασώσεις πιθανώς περιορισμένες.

«Έχουμε [ακόμα] ομήρους και πρέπει να τους φτάσουμε. Τα περισσότερα από αυτά δεν θα τα φέρουμε με αυτόν τον τρόπο, [αλλά μάλλον] ελπίζω, μέσω διαδικασιών συμφωνίας. Αλλά πόσες φορές ακόμη θα χρειαστεί [μια επιχείρηση διάσωσης] και υπό ποιες συνθήκες – ποιος ξέρει;», πρόσθεσε.