ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Η επικίνδυνη κλιμάκωση στο Λίβανο πρέπει να σταματήσει

OHE: Η επικίνδυνη κλιμάκωση στο Λίβανο πρέπει να σταματήσει
AP Photo

Η Γαλλία εκτιμά πως κατάσταση είναι «σοβαρή αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη»

Η κλιμάκωση της βίας στο Λίβανο μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και του σιιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου «είναι πράγματι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι κυανόκρανοι της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο είχαν σημειώσει μια μετατόπιση των ανταλλαγών πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των ενόπλων οργανώσεων στον Λίβανο, καθώς στοχοθετούνταν και περιοχές μακριά από τη Μπλε Γραμμή» που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι «σοβαρή αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη». Ο Στεφάν Σεζουρνέ στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ και τον Λίβανο είχε παρουσιάσει "προτάσεις" για να αποφευχθεί μια ανοιχτή σύγκρουση.

«Η Γαλλία συμμετέχει στην επίλυση της σύγκρουσης και κυρίως για να αποφύγει την κλιμάκωση και έναν νέο πόλεμο στον Λίβανο», δήλωσε ο Στεφάν Σεζουρνέ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη, όπου ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες στον νότιο Λίβανο ενώ μια Ισραηλινή στρατιώτης σκοτώθηκε από ρουκέτα που ερρίφθη από τον Λίβανο.