ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: 8χρονος νίκησε γκρανμαίτρ στο σκάκι και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ -«Μία συναρπαστική παρτίδα»

Ελβετία: 8χρονος νίκησε γκρανμαίτρ στο σκάκι και πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ -«Μία συναρπαστική παρτίδα»

Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα κατάφερε ένας 8χρονος από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος κατάφερε να νικήσει στο σκάκι έναν γκρανμαίτρ, καταρρίπτοντας έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ

Ο 8χρονος Ασουάθ Καουσίκ συμμετείχε στο τουρνουά Burgdorfer Stadthaus Open της Ελβετίας και κατάφερε να επικρατήσει του 37χρονου Πολωνού Γιάτσεκ Στόπα, με αποτέλεμα να γίνει ο νεότερος παίκτης που νίκησε έναν γκρανμαίτρ στο κλασσικό σκάκι. Για την ακρίβεια ο νικητής είναι 8 ετών, 6 μηνών και 11 ημερών.

«Ήταν πραγματικά συναρπαστικό και υπέροχο. Είμαι περήφανος για την παρτίδα μου, τον τρόπο που έπαιξα και κατά κύριο λόγο επειδή κάποια στιγμή ήμουν σε δύσκολη θέση, αλλά κατάφερα να επιστρέψω», δήλωσε περιχαρής ο οκτάχρονος σκακιστής

Tο προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Λεονίντ Ιβάνοβιτς από τη Σερβία, ο οποίος νίκησε στο σκάκι τον 59χρονο Βούλγαρο Μίλκο Πόπτσεφ κι έγινε ο πρώτος οκτάχρονος που κέρδισε ποτέ σε κλασική παρτίδα έναν γκραντ μετρ. Μόνον που ο Ιβάνοβιτς είναι κατά πέντε μήνες μεγαλύτερος του Καουσίκ.

Ο νέος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ γεννήθηκε στην Ινδία και ζει με την οικογένειά του στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τον πατέρα του, άρχισε να παίζει σκάκι στο ίντερνετ όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Το 2022 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο «γρήγορο σκάκι» στο οποίο οι παίκτες δεν έχουν πολύ χρόνο να ελέγξουν τις κινήσεις τους.

«Μέχρι τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τα πήγαινε στη διεθνή σκηνή», είπε ο πατέρας του. Πέρυσι ο Καουσίκ κατέγραψε κι άλλες επιτυχίες μεταξύ των οποίων και δύο ισοπαλίες με αντιπάλους γκρανμαίτρ.