ΚΟΣΜΟΣ

Χάος με τους αγρότες στις Βρυξέλλες: Καίνε λάστιχα, πέταξαν κοπριές

Χάος με τους αγρότες στις Βρυξέλλες: Καίνε λάστιχα, πέταξαν κοπριές
AP

Οι αγρότες έχουν παρατάξει δεκάδες τρακτέρ έξω από τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Το απόλυτο χάος επικρατεί στις Βρυξέλλες όπου οι αγρότες βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμαρτυρόμενοι για την γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές. Οι παραγωγοί σε μία νέα επίδειξη δύναμης έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους έξω από την ΕΕ την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας.

Δεκάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ με σημαίες και πανό, προκαλώντας κομφούζιο στην κυκλοφορία, ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει όλες τις εισόδους του κτηρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι 27 υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ.

Κάποιοι θρηνούν, αυτό που βλέπουν ως τον αργό θάνατο της γεωργίας. «Σαν παιδί το ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτό», είπε ένας αγρότης.

Οι παραγωγοί πέταξαν ένα τεράστιο φορτίο με ελαστικά μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έστησαν οδοφράγματα με κοπριές, ενώ από την αστυνομία επιστρατεύτηκαν αύρες για να μην «ανάψουν» οι σοροί από καουτσούκ.

AP
AP
AP

«Μας αγνοούν», δήλωσε στο AP αγρότισσα από την περιοχή της Γάνδης στο βόρειο Βέλγιο. Κάλεσε τους υπουργούς «να είναι λογικοί μαζί μας, να έρθουν μαζί μας μία μέρα στη δουλειά στο χωράφι, ή με τα άλογα ή τα ζώα, να δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο, λόγω των κανόνων που μας βάζουν».

Οι διαμαρτυρίες είναι οι πιο πρόσφατες σε μία σειρά διαδηλώσεων από αγρότες σε όλη την Ευρώπη.