ΚΟΣΜΟΣ

FT: Ρωσικά απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν κριτήρια για χρήση πυρηνικών - Το σενάριο κινεζικής εισβολής

FT: Ρωσικά απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν κριτήρια για χρήση πυρηνικών - Το σενάριο κινεζικής εισβολής

Αρχεία του ρωσικού στρατού που διέρρευσαν στους Financial Times αποκαλύπτουν κριτήρια για πυρηνική επίθεση. Περιγράφουν το δόγμα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων και σενάρια εκπαίδευσης για μία υποθετική εισβολή από την Κίνα

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν πρόβες χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που διέρρευσαν που περιλαμβάνουν σενάρια εκπαίδευσης για εισβολή από την Κίνα.

Τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times, περιγράφουν ένα όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει παραδεχτεί ποτέ δημόσια η Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν και επαλήθευσαν τα έγγραφα.

Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικά παιχνίδια και παρουσιάσεις σε αξιωματικούς του ναυτικού, που συζητούν τη χρήση πυρηνικών όπλων. Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως πιο συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έγγραφα όπως αυτά να βγαίνουν δημόσια», δήλωσε στους FT ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center. «Δείχνουν ότι το επιχειρησιακό όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι αρκετά χαμηλό εάν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικά μέσα».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, τα οποία μπορούν να παραδοθούν με πυραύλους ξηράς ή θαλάσσης ή από αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «στρατηγικά» όπλα που στοχεύουν τις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Τα αμυντικά σχέδια αποκαλύπτουν βαθιές υποψίες για την Κίνα μεταξύ της ελίτ ασφαλείας της Μόσχας, ακόμη και όταν ο Πούτιν άρχισε να σφυρηλατεί συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε μια συμφωνία για τη μη χρήση πυρηνικών. Στα χρόνια που πέρασαν, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία στο Πεκίνο το 2012. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγιώσει το καθεστώς της Ρωσίας ως ελάσσονος εταίρου στη σχέση τους, με την Κίνα να δίνει στη Μόσχα μια ζωτική οικονομική σανίδα σωτηρίας για να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις.

Ωστόσο, ακόμη και καθώς οι χώρες πλησίαζαν, το εκπαιδευτικό υλικό δείχνει ότι η Ρωσία δοκίμαζε πολλά σενάρια που απεικονίζουν μια κινεζική εισβολή. Οι ασκήσεις προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για το πώς η Ρωσία βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής - και πώς εκπαιδεύει δυνάμεις ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα σε ορισμένες συνθήκες.

Μια άσκηση που σκιαγραφεί μια υποθετική επίθεση από την Κίνα σημειώνει ότι η Ρωσία, που ονομάστηκε «Βόρεια Ομοσπονδία» για τους σκοπούς της άσκησης, θα μπορούσε να απαντήσει με ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα για να σταματήσει τον «Νότο» να προχωρήσει με ένα δεύτερο κύμα δυνάμεων εισβολής .

«Η εντολή δόθηκε από τον γενικό διοικητή». . . να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». . . σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει μονάδες δεύτερου κλιμακίου και ο Νότος απειλήσει να επιτεθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση του κύριου χτυπήματος», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι υποψίας για τη Μόσχα. «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει θεσπίσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και μη εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ένας εκπρόσωπος. «Η «θεωρία απειλών» δεν έχει βάση στην Κίνα και τη Ρωσία». Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Μια ξεχωριστή παρουσίαση εκπαίδευσης για αξιωματικούς του ναυτικού, που δεν σχετίζεται με τους πολεμικούς αγώνες της Κίνας, περιγράφει ευρύτερα κριτήρια για πιθανή πυρηνική επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας εχθρικής προσγείωσης στο ρωσικό έδαφος, της ήττας των μονάδων που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των συνοριακών περιοχών ή μιας επικείμενης εχθρικής επίθεσης με συμβατικά όπλα.

Η Ρωσία έχει 2.000 τακτικές πυρηνικές κεφαλές

Άλλες πιθανές συνθήκες περιλαμβάνουν την καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας, του 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της, τριών ή περισσότερων καταδρομικών, τριών αεροδρομίων ή ταυτόχρονης επίθεσης σε κύρια και εφεδρικά παράκτια κέντρα διοίκησης.

Ο Πούτιν είπε τον περασμένο Ιούνιο ότι ένιωθε «αρνητικά» για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά στη συνέχεια καυχήθηκε ότι η Ρωσία είχε μεγαλύτερο μη στρατηγικό οπλοστάσιο από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η Ρωσία διαθέτει τουλάχιστον 2.000 τέτοια όπλα.

Ενώ η Μόσχα έχει πλησιάσει το Πεκίνο μετά τους πολεμικούς αγώνες και έχει μετακινήσει δυνάμεις από τα ανατολικά προς την Ουκρανία, συνέχισε να ενισχύει τις ανατολικές της άμυνες. «Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει και να ασκεί τους πυραύλους της στην Άπω Ανατολή κοντά στα σύνορά της με την Κίνα», δήλωσε ο Ουίλιαμ Άλμπερκ, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν εύρος μόνο για να χτυπήσουν την Κίνα».

Η Ρωσία εξακολουθούσε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη «θεωρία χρήσης» των πυρηνικών όπλων που ορίζεται στα έγγραφα, είπε «Δεν έχουμε δει μια θεμελιώδη επανεξέταση», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα ανησυχεί ότι η Κίνα μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη διάσπαση της Μόσχας «για να απωθήσει τους Ρώσους από την Κεντρική Ασία».

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει την αποκλειστική εξουσία να εξαπολύσει ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα, το χαμηλό όριο για τακτική πυρηνική χρήση που ορίζεται στα έγγραφα είναι σύμφωνο με ένα δόγμα που ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ως «κλιμάκωση προς αποκλιμάκωση».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία από το να εμπλακεί σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, ιδιαίτερα σε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να παρέμβουν οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «πρόκληση φόβου», η Μόσχα θα επιδιώξει να τερματίσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο της χώρας με την έγκαιρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου — ή εξασφαλίζοντας μια διευθέτηση μέσω της απειλής να το κάνει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν έπεισαν τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους να μην εξοπλίσουν το Κίεβο πιο αποφασιστικά νωρίς στη σύγκρουση, όταν τα προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει το «παιχνίδι» προς όφελος της Ουκρανίας.