ΚΟΣΜΟΣ

Τζεφ Μπέζος: Ξεπέρασε τον Μασκ και έγινε ξανά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - Η κόντρα τους

O Τζεφ Μπέζος
O Τζεφ Μπέζος
ΑΡ

Ο Τζεφ Μπέζος ξεπέρασε τον Έλον Μασκ ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο ιδρυτής της Amazon ανάκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2021

Ο ιδρυτής της Amazon, Tζεφ Μπέζος είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επισκιάζοντας τον Έλον Μασκ και σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2021.

Η καθαρή περιουσία του Μπέζος ήταν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα (4/3) σύμφωνα με το Bloomberg. Η προσωπική περιουσία του Μασκ ήταν 198 δισεκατομμύρια δολάρια και του επικεφαλής της LVMH Μπερνάρ Αρνό, 197 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τρεις μεγιστάνες εναλλάσσουν θέσεις τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της κατάταξης, η οποία μετρά τον προσωπικό πλούτο με βάση τις αλλαγές στις αγορές, την οικονομία κοκ

Ο Μπέζος έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του από τον «γίγαντα» του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, τον οποίο ίδρυσε το 1994 στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σιάτλ. Ίδρυσε επίσης την διαστημική εταιρεία Blue Origin και αγόρασε την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια.

Διεκδικεί εκ νέου τον ανεπίσημο τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο σε μια εποχή που πουλάει μερίδιό του στην Amazon. Ο Μπέζος πούλησε μετοχές της Amazon αξίας άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει φορολογικά κίνητρα.

Ο Μπέζος είπε πέρυσι ότι μετακόμισε από το Σιάτλ στο Μαϊάμι για να είναι κοντά στους γονείς του και πιο κοντά σε κάποιες επιχειρήσεις της Blue Origin. Η Φλόριντα σημειωτέον δεν έχει φόρους εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον, εν τω μεταξύ, αύξησε τους φόρους για τα πλούσια άτομα, καθώς πρόσθεσε ειδικό φόρο κατανάλωσης 7% στα καθαρά μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου πάνω από μια απαλλαγή 262.000 δολαρίων ετησίως.

Πουλώντας μετοχές μετά τη μετακόμισή του στη Φλόριντα, ο Μπέζος εκτιμάται οτι εξοικονόμησε έως και 600 εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε να πληρώσει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον αν δεν είχε φύγει εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, αγόρασε ένα ακίνητο στο Μαϊάμι πέρυσι και ξοδεύει χρόνο στο σούπερ γιοτ του 500 εκατομμυρίων δολαρίων με τη σύντροφό του, Λόρεν Σάντσες. Η καθαρή του περιουσία αυξήθηκε κατά περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, η καθαρή περιουσία του Μασκ έχει μειωθεί κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων του Tesla έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 24% ανά έτος μέχρι σήμερα. Δικαστής επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στη Μασκ νωρίτερα φέτος, όταν απέρριψε το πακέτο αμοιβών του στην Tesla που έφτανε τα 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο δικαστής στο Ντέλαγουερ είπε ότι η διαδικασία για την έγκριση του πακέτου ήταν «βαθιά λανθασμένη».

Ο Μασκ το 2012 υπέγραψε το Giving Pledge, με βάση την οποία μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Μπέζος δεν έχει υπογράψει, αν και έχει πει ότι σκοπεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μάχονται την κλιματική αλλαγή και υποστηρίζουν ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν στην ενοποίηση του διασπασμένου πολιτικού τοπίου.

Η καθαρή περιουσία του Μασκ ξεπέρασε τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Το επόμενο έτος απέκτησε το Twitter, τώρα X, για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και πούλησε τη μετοχή της Tesla εκείνη τη χρονιά τουλάχιστον εν μέρει για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης .

Οι δύο άνδρες είναι αντίπαλοι στο διάστημα. Ο Μπέζος πήγε στο διάστημα το 2021 με έναν από τους πυραύλους Blue Origin. Η SpaceX του Musk έχει επίσης εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους στο διάστημα και έχει εμβαθύνει τη σχέση του με τις υπηρεσίες πληροφοριών και το στρατό των ΗΠΑ.

Ο Μασκ ελπίζει ότι μια μέρα θα αποικίσει τον Άρη. Ο Μπέζος πριν από χρόνια έκανε μια όχι και τόσο λεπτή κίνηση σε αυτές τις φιλοδοξίες, λέγοντας ότι όσοι θέλουν να ζήσουν στον Άρη θα πρέπει «να πάνε να ζήσουν στην κορυφή του Έβερεστ για ένα χρόνο πρώτα και να δουν αν σου αρέσει, γιατί είναι ένας παράδεισος σε σύγκριση με τον Άρη»

Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, έχει κατά καιρούς επικρίνει την Amazon, χαρακτηρίζοντάς την «μονοπώλιο». Το 2021, όταν ο Μασκ ξεπέρασε τον Μπέζος ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μασκ έστειλε στον Μπέζο ένα emoji στο Twitter που έδειχνε ένα ασημένιο μετάλλιο με το νούμερο δύο, μια προφανή αναφορά στην κατάταξη του πλούτου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Μασκ δεν έχει κάνει ανάρτηση, σχετικά με την τελευταία αλλαγή στην κατάταξη του πλούτου.