ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στο Περού: Η πρόεδρος με τα πανάκριβα ρολόγια - «Δουλεύω από 18 χρονών, τα απέκτησα νόμιμα»

H πρόεδρος Μπολουάρτε
H πρόεδρος Μπολουάρτε

Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τη συλλογή με τα πολυτελή ρολόγια που εμφανίζει στις δημόσιες δραστηριότητές της. «Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μου» απάντάει στους επικριτές της

Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, επιβεβαίωσε ότι η συλλογή ρολογιών που εμφανίζει στις δημόσιες δραστηριότητές της είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της και αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τη διαφθορά, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Μετά την ενασχόλησή της με την πολιτική, αναλαμβάνοντας ρόλο υπουργού το 2021, η «σιδηρά κυρία» της λατινοαμερικάνικης χώρας έχει εμφανίσει τουλάχιστον 14 πανάκριβα ρολόγια δημόσια, με την ίδια να περιγράφει την αναφορά από το διαδικτυακό μέσο La Encerrona ως «μεροληπτική είδηση».

«Δουλεύω από 18 χρονών και αυτά που έχω είναι προϊόν της προσπάθειας και της δουλειάς μου», πρόσθεσε και είπε ότι το ρολόι Rolex, αξίας 14 χιλιάδων δολαρίων, που ξεχωρίζει στη συλλογή των 14, αποκτήθηκε εδώ και πολύ καιρό. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε την προεδρία «με καθαρά χέρια και θα βγω το ίδιο και όχι μόνο γιατί το έχω υποσχεθεί στον κόσμο, αλλά γιατί είναι στο DNA μου να μην είμαι διεφθαρμένη», δήλωσε.

Όταν ένας δημοσιογράφος τη ρώτησε εάν, επειδή ήταν ένα ακριβό ακίνητο, είχε συμπεριλάβει το Rolex στη δήλωση περιουσίας που πρέπει να υποβάλουν οι ανώτεροι αξιωματούχοι, η Μπολουάρτε ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην «ασχολούνται με προσωπικά θέματα», χωρίς να δεχτεί περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Ο αναλυτής Nicolçás Lúcar σχολίασε ότι η πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει στο θέμα, παρόλο που ισχυρίζεται ότι είναι προσωπικό ζήτημα και επεσήμανε ότι «το Rolex είναι ένα εξωτερικό σημάδι πλούτου που δεν είχε δείξει πριν γίνει πρόεδρος». Η τηλεοπτική σχολιαστής Karina Novoa από την πλευρά της, η οποία απέφυγε να μιλήσει για το θέμα μέχρι να σχολιάσει η πρόεδρος το ρεπορτάζ, είπε ότι ούτε η ίδια ούτε ο πληθυσμός πιστεύουν την εξήγησή της.

Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει πιστευτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των πρώην προέδρων τα τελευταία 20 χρόνια ερευνώνται ή έχουν φυλακιστεί για εγκλήματα διαφθοράς και δεν μπορεί να πει ότι το θέμα των ρολογιών είναι προσωπικό ζήτημα, γιατί είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο σχολιαστής Manuel Rosas ανέφερε την πιθανότητα ότι το Rolex μπορεί να ήταν δωρεά, αναρωτήθηκε ποιος και γιατί θα έδινε το δώρο στον πρόεδρο και τόνισε ότι το ζήτημα χρίζει ενδελεχούς έρευνας.