ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Η χερσαία εισβολή στη Ράφα κρίνεται αναγκαία»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: «Η χερσαία εισβολή στη Ράφα κρίνεται αναγκαία»
AP.

Αυτό το σχόλιο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ακολουθεί την έκκληση της Ουάσινγκτον για επανεξέταση της στρατηγικής των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα.

«Η καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα απαιτεί μία χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις», υπογράμμισε σήμερα (19/03) ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην καθιερωμένη ενημέρωση των βουλευτών.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι είχε καταστήσει «εξαιρετικά σαφές» στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων (σ.σ. Χαμάς) στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό, παρά μόνο με χερσαία επιχείρηση».

Αυτή η τοποθέτηση έπεται της έκκλησης του Λευκού Οίκου προς το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στρατηγική για τη Ράφα. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την ενδεχόμενη επίθεση που θέλει να «εξαπολύσει» ο ισραηλινός στρατός, καθώς στη ζώνη αυτή του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στην πατρίδα του με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στη Γάζα, όπου οι απώλειες των αμάχων πολλαπλασιάζονται και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος αιρετός αξιωματούχος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ, ενώ, χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως «εμπόδιο για την ειρήνη», σε ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη (14/03).

Την επόμενη ημέρα, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την τοποθέτηση του Σούμερ, επισημαίνοντας ότι απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών. Ο Νετανιάχου απάντησε εχθές (18/03) σε δριμύ ύφος, σημειώνοντας πως η ομιλία του Σούμερ ήταν «τελείως ανάρμοστη», μιλώντας στο CNN.

Σχετικές ειδήσεις