ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις για την στρατολόγηση ανηλίκων στον γερμανικό στρατό

Έντονες αντιδράσεις για την στρατολόγηση ανηλίκων στον γερμανικό στρατό
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γερνάει ο γερμανικός στρατός αλλά σημαντικός είναι ο αριθμός ανηλίκων -1.996 στρατιώτες ήταν μόλις 17 ετών τη στιγμή της στρατολόγησής τους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, 1.996 ανήλικοι επιστρατεύτηκαν στο στρατό αφού πέρασαν επιτυχώς ολοκληρωμένα τεστ σωματικής και ψυχολογικής ικανότητας.

Ωστόσο, αυτοί οι στρατιώτες δεν φρουρούν και δεν συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό. Η χρήση όπλων είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Δεδομένου ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε στη Γερμανία το 2011, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών, που είναι σήμερα 180.000, σε 203.000 έως το 2031. Το στρατιωτικό σύστημα στη χώρα βασίζεται στους επαγγελματίες στρατιώτες και στον εθελοντισμό.

Έλλειψη προσωπικού του γερμανικού στρατού

Όπως αναφέρει η Tagesschau σύμφωνα με την «Έκθεση Αξιολόγησης 2023» που παρουσίασε στο κοινό η αξιωματικός του ομοσπονδιακού στρατού Eva Högl στο Βερολίνο στις 12 Μαρτίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώθηκε ως η έλλειψη προσωπικού, υποδομής και εξοπλισμού. Τονίζοντας ότι υπάρχει «τεράστια» έλλειψη προσωπικού στον στρατό, η Eva Högl είπε: «Το συμπέρασμά μας είναι ότι ο στρατός γερνάει και σταδιακά συρρικνώνεται». Μίλησε ως εξής.

Η Bundeswehr προσέλαβε περίπου 18.800 νέους στρατιώτες πέρυσι. Το ποσοστό των ανηλίκων μεταξύ των νεοσύλλεκτων έχει αυξηθεί ξανά: 1.996 στρατιώτες ήταν μόλις 17 ετών τη στιγμή της στρατολόγησής τους. Αυτό αντιστοιχεί σε μερίδιο 10,6% από 9,4% το προηγούμενο έτος. Αυτό προκύπτει από μια επισκόπηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας.

Ένοπλη υπηρεσία μόνο για ενήλικες

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP είχαν συμφωνήσει ότι η εκπαίδευση και η υπηρεσία με όπλα θα έπρεπε να προορίζονται αποκλειστικά για ενήλικες στρατιώτες.

Το υπουργείο Άμυνας είπε τώρα ότι οι 17χρονοι υποψήφιοι θα προσλαμβάνονταν μόνο «αν περάσουν από ένα ολοκληρωμένο τεστ σωματικής και ψυχολογικής ικανότητας». Η στρατιωτική εκπαίδευση λαμβάνει επίσης υπόψη εκτενείς κανονισμούς προστασίας για ανηλίκους: «Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει: μη συμμετοχή σε υπηρεσίες φρουράς ή ξένες αποστολές, χρήση του όπλου μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς».

Συνολικά 15.935 άνδρες και 2.867 γυναίκες ανέλαβαν την υπηρεσία στην Bundeswehr πέρυσι, πραγματοποιώντας συνολικά 18.802 προσλήψεις.