ΚΟΣΜΟΣ

Επιθανάτια εμπειρία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και βλέπει «φωτεινό τούνελ» - Έρχονται αποκαλύψεις

Επιθανάτια εμπειρία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και βλέπει «φωτεινό τούνελ» - Έρχονται αποκαλύψεις

Η νέα «επιστήμη του θανάτου»: «Συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλο που δεν βγάζει νόημα»

Νέα έρευνα για τον εγκέφαλο που πεθαίνει υποδηλώνει ότι η γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου μπορεί να είναι λιγότερο ευδιάκριτη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ένα άρθρο του Guardian για την κατάσταση της έρευνας σχετικά με τις Εμπειρίες Πλησίον του Θανάτου (NDEs), και ειδικά για τις μελέτες της νευρολόγου Jimo Borjigin, του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, αποκαλύπτει σπουδαία πράγματα.

Για αρκετά χρόνια, η Jimo Borjigin, καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προβληματιζόταν από το ερώτημα τι μας συμβαίνει όταν πεθαίνουμε. Είχε διαβάσει για τις επιθανάτιες εμπειρίες ορισμένων επιζώντων από καρδιακή ανακοπή, οι οποίοι είχαν υποστεί εξαιρετικά ψυχικά ταξίδια πριν την ανάνηψη. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αυτοί ανέφεραν ότι «ταξίδευαν» έξω από το σώμα τους προς πηγές φωτός, όπου τους υποδέχονταν νεκροί συγγενείς. Άλλοι μίλησαν για μια νέα κατανόηση της ζωής τους ή για συνάντηση με όντα βαθιάς καλοσύνης.

Μεταθανάτιες εμπειρίες ή εμπειρίες κοντά στο θάνατο

Η Borjigin δεν πίστευε ότι το περιεχόμενο αυτών των ιστοριών ήταν αληθινό, δεν πίστευε ότι οι ψυχές των ετοιμοθάνατων ανθρώπων ταξίδευαν πράγματι σε έναν άλλο κόσμο, αλλά υποψιαζόταν ότι κάτι πολύ πραγματικό συνέβαινε στον εγκέφαλο αυτών των ασθενών. Στο δικό της εργαστήριο, είχε ανακαλύψει ότι οι αρουραίοι υφίστανται μια δραματική καταιγίδα πολλών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένων της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, αφού σταματήσει η καρδιά τους και ο εγκέφαλός τους χάσει οξυγόνο. Αναρωτήθηκε αν οι εμπειρίες των ανθρώπων κοντά στον θάνατο μπορεί να πηγάζουν από ένα παρόμοιο φαινόμενο και αν αυτό συνέβαινε ακόμη και σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναστηθούν.

Ο «ασθενής Ένα» και η έρευνα

Αποφάσισε λοιπόν να επανέλθει και να καταλάβει τι συνέβαινε στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πέθαναν στη μονάδα νευροεντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ανάμεσά τους ήταν και ο «ασθενής Ένα».

Την εποχή που η Borjigin ξεκίνησε την έρευνά της για τον «ασθενή Ένα», η επιστημονική κατανόηση του θανάτου είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Από τη δεκαετία του 1960, οι πρόοδοι στην ανάνηψη είχαν βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι που διαφορετικά θα είχαν πεθάνει. Περίπου το 10% ή 20% αυτών των ανθρώπων μετέφεραν ιστορίες από εμπειρίες κοντά στο θάνατο, κατά τις οποίες ένιωθαν την ψυχή ή τον εαυτό τους να φεύγει από το σώμα τους.

800 εκατομμύρια δήλωσαν πως πλησίασαν στην μετά θάνατο κατάσταση

Σύμφωνα με διάφορες διεθνείς έρευνες και μελέτες, ένας στους 10 ανθρώπους ισχυρίζεται ότι είχε μια εμπειρία κοντά στο θάνατο που αφορούσε καρδιακή ανακοπή ή μια παρόμοια εμπειρία σε συνθήκες όπου μπορεί να έφτασε κοντά στο θάνατο. Αυτό σημαίνει περίπου 800 εκατομμύρια ψυχές παγκοσμίως που μπορεί να έχουν πλησιάσει στη μετά θάνατον κατάσταση.

Τα επόμενα 30 χρόνια, οι ερευνητές συνέλεξαν χιλιάδες αναφορές περιπτώσεων ανθρώπων που είχαν βιώσει εμπειρίες κοντά στο θάνατο.

Το ερώτημα για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο

Η πρώτη φορά που τέθηκε το ερώτημα το οποίο άρχισε να θέτει η Borjigin το 2015 - σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του θανάτου - ήταν γύρω στο 1740, όταν ένας Γάλλος στρατιωτικός γιατρός εξέτασε την περίπτωση ενός διάσημου φαρμακοποιού ο οποίος, μετά από «κακοήθη πυρετό» και αρκετές αιμοπτύσεις, έχασε τις αισθήσεις του και νόμιζε ότι είχε ταξιδέψει στο «Βασίλειο των Ευλογημένων». Ο ιατρός υπέθεσε ότι η εμπειρία του φαρμακοποιού προκλήθηκε από μια αύξηση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο. Όμως από εκείνη την πρώιμη αναφορά μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, το επιστημονικό ενδιαφέρον για τις εμπειρίες κοντά στο θάνατο παρέμεινε σποραδικό.

Τότε, το 1975, ένας Αμερικανός φοιτητής ιατρικής, ο Raymond Moody, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Life After Life. Στο βιβλίο του, ο Moody συγκέντρωσε τις αναφορές 150 ανθρώπων που είχαν βιώσει έντονες, καθοριστικές για τη ζωή τους εμπειρίες κατά τις στιγμές που ακολουθούσαν μια καρδιακή ανακοπή. Αν και οι αναφορές διέφεραν, διαπίστωσε ότι συχνά είχαν ένα ή περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά ή θέματα.

Διάφορες λεπτομέρειες από αυτές τις αναφορές έκαναν λόγο ότι ένιωθαν να εγκαταλείπουν το σώμα τους, ταξιδεύοντας μέσα από ένα μακρύ τούνελ, έχοντας μια εξωσωματική εμπειρία, συναντώντας πνεύματα και ένα ον από φως, επίσης όλη η ζωή του ατόμου να αναβοσβήνει μπροστά στα μάτια του. Το βιβλίο του Moody έγινε διεθνές μπεστ σέλερ.

Στα πρόθυρα μεγάλων ανακαλύψεων

Σήμερα, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση σε όλη την κοινότητα των ερευνητών που βρίσκονται κοντά στο θάνατο ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μεγάλων ανακαλύψεων. Η Charlotte Martial, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, η οποία έχει κάνει μερικές από τις καλύτερες φυσικαλιστικές εργασίες σχετικά με τις εμπειρίες κοντά στο θάνατο, ελπίζει ότι σύντομα θα αναπτύξουμε μια νέα κατανόηση της σχέσης μεταξύ της εσωτερικής εμπειρίας της συνείδησης και των εξωτερικών εκδηλώσεών της, για παράδειγμα σε ασθενείς σε κώμα.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια κρίσιμη στιγμή όπου πρέπει να αποσυνδέσουμε τη συνείδηση από την ανταπόκριση και ίσως να αμφισβητήσουμε κάθε κατάσταση που θεωρούμε ασυνείδητη», είπε στον Guardian.

Σε ιατρικό περιβάλλον, ο «κλινικός θάνατος» λέγεται ότι επέρχεται τη στιγμή που η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα και ο σφυγμός σταματά. Αυτό είναι ευρέως γνωστό ως καρδιακή ανακοπή. (Διαφέρει από την καρδιακή προσβολή). Για όλους σχεδόν τους ανθρώπους σε όλες τις εποχές της ιστορίας, η καρδιακή ανακοπή ήταν ουσιαστικά το τέλος της γραμμής.

Κάτι βαθιά παράξενο

Οι πνευματιστές και οι παραψυχολόγοι έχουν δίκιο να επιμένουν ότι κάτι βαθιά παράξενο συμβαίνει στους ανθρώπους όταν πεθαίνουν, αλλά κάνουν λάθος να υποθέτουν ότι αυτό συμβαίνει στην επόμενη ζωή και όχι σε αυτή...Τουλάχιστον, αυτό είναι το συμπέρασμα από αυτό που διαπίστωσε η Jimo Borjigin όταν ερεύνησε την περίπτωση του «Ασθενή Ένα».

Τις στιγμές που ακολούθησαν μετά τη διακοπή της παροχής οξυγόνου στον «ασθενή Ένα», υπήρξε μια έξαρση της δραστηριότητας στον ετοιμοθάνατο εγκέφαλό του. Περιοχές που ήταν σχεδόν σιωπηλές όσο βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη ξαφνικά χτυπούσαν με ηλεκτρικά σήματα υψηλής συχνότητας που ονομάζονται κύματα γάμμα. Συγκεκριμένα, τα μέρη του εγκεφάλου που οι επιστήμονες θεωρούν «θερμή ζώνη» για τη συνείδηση ζωντάνεψαν δραματικά. Σε ένα τμήμα, τα σήματα παρέμειναν ανιχνεύσιμα για περισσότερα από έξι λεπτά. Σε ένα άλλο, ήταν 11 έως 12 φορές υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την αφαίρεση του αναπνευστήρα του ασθενούς 1.

«Καθώς πέθαινε, ο εγκέφαλος του “ασθενούς Ένα” λειτουργούσε σε ένα είδος υπερκινητήρα», είπε η Borjigin στον Guardian. Για περίπου δύο λεπτά μετά τη διακοπή του οξυγόνου της, υπήρχε ένας έντονος συγχρονισμός των εγκεφαλικών κυμάτων της, μια κατάσταση που σχετίζεται με πολλές γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης προσοχής και της μνήμης. Ο συγχρονισμός εξασθένησε για περίπου 18 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εντάθηκε ξανά για περισσότερα από τέσσερα λεπτά. Εξασθένησε για ένα λεπτό και στη συνέχεια επανήλθε για τρίτη φορά.

Σε αυτές τις ίδιες περιόδους θανάτου, διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου του «ασθενούς Ένα» βρίσκονταν ξαφνικά σε στενή επικοινωνία μεταξύ τους. Οι πιο έντονες συνδέσεις άρχισαν αμέσως μετά τη διακοπή του οξυγόνου της και διήρκεσαν σχεδόν τέσσερα λεπτά. Υπήρξε άλλη μια έκρηξη συνδεσιμότητας περισσότερο από πέντε λεπτά και 20 δευτερόλεπτα αφού αποσυνδέθηκε από την υποστήριξη ζωής.

Συγκεκριμένα, περιοχές του εγκεφάλου του «ασθενούς Ένα», που σχετίζονται με την επεξεργασία της συνειδητής εμπειρίας επικοινωνούσαν με εκείνες που εμπλέκονται στο σχηματισμό της μνήμης. Το ίδιο συνέβαινε και με τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση. Ακόμη και καθώς γλιστρούσε αμετάκλητα βαθύτερα στο θάνατο, κάτι που έμοιαζε εκπληκτικά με ζωή λάμβανε χώρα επί αρκετά λεπτά στον εγκέφαλο του «ασθενούς Ένα».

Ο Borjigin πιστεύει ότι η κατανόηση του ετοιμοθάνατου εγκεφάλου είναι ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της νευροεπιστήμης. Ελπίζει ότι η κατανόηση της νευροφυσιολογίας του θανάτου μπορεί να μας βοηθήσει να τον αντιστρέψουμε. Έχει ήδη δεδομένα εγκεφαλικής δραστηριότητας από δεκάδες αποθανόντες ασθενείς που περιμένει να αναλύσει. Αλλά λόγω του παραφυσικού στίγματος που σχετίζεται με τις μελέτες για το θάνατο, λέει, λίγοι ερευνητικοί οργανισμοί θέλουν να της χορηγήσουν χρηματοδότηση.