ΚΟΣΜΟΣ

Στα ύψη το πετρέλαιο - Ασταμάτητο ράλι

Ράλι στην τιμή του πετρελαίου
Ράλι στην τιμή του πετρελαίου

Πάνω από τα 91 δολάρια έφθασε το πετρέλαιο, καθώς κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και κλιμακώνεται η ανησυχία για νέες γεωπολιτικές εντάσεις

Πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, έχοντας ξεπεράσει χθες το όριο των 90 δολαρίων, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε το πρωί άνοδο 0,6% στα 91,23 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ για το αμερικανικό αργό, κυμαινόταν περί τα 87 δολάρια.

O «μαύρος χρυσός» ανεβαίνει καθώς το Ισραήλ ενισχύει τις προετοιμασίες του για πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη μετά το χτύπημα της Δευτέρας σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία, κλιμακώνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Το αργό έχει εκτιναχθεί κατά 18% φέτος λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αλλά και των περιορισμών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και σημαντικής ζήτησης.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα -σε ένδειξη διαμαρτυριας για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις- αυξάνουν το κόστος μεταφοράς καθώς η εύφλεκτη περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, παραμένουν σε αδιέξοδο.

«Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή που απορρέουν από τον πόλεμο στη Γάζα βρίσκονται πιθανώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Στις τιμές του αργού αντανακλάται αυτό το επασφάλιστρο φόβου για την έκρηξη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε τις περικοπές της προσφοράς για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχύοντας την τάση για υψηλότερες τιμές. Στελέχη μεγάλων τραπεζών βλέπουν περαιτέρω αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η JPMorgan Chase προειδοποίησε ότι το μπρεντ μπορεί να κάνει ράλι στα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εάν η πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της δεν εξισορροπηθεί. Η ANZ, εν τω μεταξύ, αύξησε τις προβλέψεις της για το τρίμηνο στα 95 δολάρια. Ορισμένοι δείκτες της αγοράς πετρελαίου σηματοδοτούν επίσης προοπτική περαιτέρω ανόδου των τιμών, εντείνοντας την αγωνία στον κλάδο