ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι εν μέσω φόβων για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι εν μέσω φόβων για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση

Οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να έχουν συνέχεια

Ξεπέρασε τα 91 δολάρια το βαρέλι σήμερα Παρασκευή η τιμή του πετρελαίου, ενώ χθες Πέμπτη βρέθηκε πάνω από το όριο των 90 δολαρίων, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε το πρωί της Παρασκευής άνοδο κατά 0,6% στα 91,23 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) κυμαινόταν γύρω στα 87 δολάρια.

Ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση

Το Ισραήλ ενίσχυσε τις προετοιμασίες του για πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη μετά το χτύπημα της Δευτέρας σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία, εντείνοντας τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Το αργό έχει εκτιναχθεί κατά 18% φέτος εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και περιορισμών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και σημαντικής ζήτησης.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είχε οδηγήσει σε επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κλιμακωθεί σε ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Έκρηξη στη Μέση Ανατολή

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, παραμένουν σε αδιέξοδο. Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται το Κατάρ ως μεσολαβητή με τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή που απορρέουν από τον πόλεμο στη Γάζα βρίσκονται πιθανώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Στις τιμές του αργού αντανακλάται αυτό το επασφάλιστρο φόβου για την έκρηξη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη.

Τάσεις για υψηλότερες τιμές

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε τις περικοπές της προσφοράς για το πρώτο εξάμηνο του έτους, κρατώντας τις παγκόσμιες αγορές σφιχτές και ενισχύοντας την τάση για υψηλότερες τιμές.

Στελέχη μεγάλων τραπεζών βλέπουν περαιτέρω αύξηση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες. Η JPMorgan Chase προειδοποίησε ότι το μπρεντ μπορεί να κάνει ράλι στα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, εάν η πρόσφατη απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της δεν εξισορροπηθεί. Η ANZ, εν τω μεταξύ, αύξησε τις προβλέψεις της για το τρίμηνο στα 95 δολάρια.

Ορισμένοι δείκτες της αγοράς πετρελαίου σηματοδοτούν επίσης προοπτική περαιτέρω ανόδου των τιμών.