ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eκτοξεύεται το πετρέλαιο – Δεν έχει τελειώσει το ράλι, λένε αναλυτές

Eκτοξεύεται το πετρέλαιο – Δεν έχει τελειώσει το ράλι, λένε αναλυτές

Kαμία αλλαγή πολιτικής αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου αποφασίστηκε από ομάδα ισχυρών μελών του πετρελαϊκού καρτέλ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η διαδικτυακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του ΟΠΕΚ+. Σύμφωνα με το Βloomberg, η απόφαση του καρτέλ σημαίνει πως θα διατηρηθεί σε ισχύ η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η παραπάνω απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλά πέντε μηνών των τιμών του πετρελαίου.

Ο «μαύρος χρυσός» έχει αυξηθεί φέτος, λόγω της μειωμένης προσφοράς, των επιθέσεων στη ρωσική ενεργειακή υποδομή και του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το αργό Brent αναρριχήθηκε πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου 2023.

Το αμερικανικό αργό και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% και 16% αντίστοιχα φέτος, καθώς οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά πετρελαίου έλλειμμα 450.000 βαρελιών την ημέρα το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Bank of America.

Ο Syed Muhammad Osama Rizvi, αναλυτής πετρελαίου στο OilPrice.com δήλωσε: «Το συνολικό κλίμα στις αγορές πετρελαίου είναι σίγουρα ανοδικό, όπως αποδεικνύεται από την αγορά συμβάσεων αξίας 140 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια.

«Ο σημαντικότερος λόγος για το ράλι είναι η συνεχιζόμενη δέσμευση του ΟΠΕΚ+ για περικοπές παραγωγής, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα. Δεύτερον, υπάρχουν προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία περνά τώρα από μια ανάκαμψη, δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ. Τέλος, η γεωπολιτική κατάσταση κρατά επίσης τις τιμές του πετρελαίου στην υψηλότερη πλευρά», ανέφερε ο Syed Muhammad.