ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του - Παράταση των περικοπών της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+

Παρατείνονται οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
Παρατείνονται οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου
ΑΡ

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να επεκτείνει τους τρέχοντες περιορισμούς της προσφοράς παραγωγής πετρελαίου ως τα μέσα του έτους για να αποτρέψει το πλεόνασμα

Η Μόσχα, το Ριάντ και πολλά άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν χθες Κυριακή (3/3) παράταση στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2023 ως μέρος μιας συμφωνίας μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου για την ενίσχυση των τιμών, μετά την οικονομική αβεβαιότητα.

Το σχέδιο για παράταση των περικοπών έως τα μέσα του 2024 προστίθεται στις προηγούμενες περικοπές τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς «μαύρου χρυσού» στον κόσμο θέλουν να αποτρέψουν το πλεόνασμα.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο (2ο τρίμηνο), ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης περικοπές 471.000 bpd το ίδιο διάστημα. «Για να διατηρηθεί η σταθερότητα της αγοράς, αυτές οι πρόσθετες περικοπές θα αποκατασταθούν σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», μετά το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Τα μέτρα και για τις δύο χώρες προστίθενται στη μείωση κατά 500.000 bpd που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2023, η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος του 2024. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Καζακστάν ακολούθησαν το παράδειγμά τους, λέγοντας ότι θα παρατείνουν τις υφιστάμενες εθελοντικές περικοπές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η πετρελαϊκή συμμαχία OPEC+ των 22 εθνών έχει εφαρμόσει περικοπές της προσφοράς άνω των πέντε εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) από το τέλος του 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στα 140 δολάρια, αυξάνοντας τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο. Η Δύση προσπάθησε να στοχεύσει τις εξαγωγές ενέργειας της Μόσχας με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να αυξήσει τις προμήθειες σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή εν αναμονή της νέας παράτασης. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) ξεπέρασε τα 80 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, ενώ το βαρέλι αργού πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας έφτασε τα 83,55 δολάρια υψηλό μήνα.

«Ολόκληρος ο σκοπός του OPEC+ ήταν να δημιουργήσει μια ευρύτερη ομάδα, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για εθελοντικές περικοπές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος της Rystad Energy, Χόρχε Λεόν, «Όλοι συνεισφέρουν και κανείς δεν βαδίζει μόνος». Αλλά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Σαουδική Αραβία δρούσε χωρίς ομοφωνία λόγω της έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των μελών. Οι εθελούσιες περικοπές, προειδοποίησε ο Λεόν, είναι ένα «σαφές μήνυμα ότι η συνοχή του ΟΠΕΚ+ δεν είναι μεγάλη».

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Δεκέμβριο, η Αγκόλα αποχώρησε από τη συμμαχία λόγω διαφωνίας σχετικά με μια απόφαση για μείωση της παραγωγής, με την υποστήριξη του Ριάντ. Για τον Λεόν «περισσότερες χώρες θα χρειαστεί να συνεισφέρουν στις επίσημες περικοπές» ως μέρος μιας κοινής συμφωνίας διαφορετικά θα κινδυνεύσουν μια ολοένα και πιο παραπαίουσα συμμαχία.