ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟPΕC+: Παράταση των εθελοντικών μειώσεων ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο

ΟPΕC+: Παράταση των εθελοντικών μειώσεων ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο

Τα κράτη - μέλη του ΟPEC+ που μειώνουν εθελοντικά την πετρελαϊκή παραγωγή τους στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συμφώνησαν να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής τους και για το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, πηγές. Ήδη το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως θα μειώσει την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του κατά 135.000 βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο.

Τον περασμένο Νοέμβριο τα κράτη-μέλη του ΟPEC+ υπό την Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής τους αναφορικά με ημερήσιες ποσότητες μείωσης περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του έτους υπό τον ηγετικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως προς την απόφασή της να προχωρήσει εθελοντικά στην ημερήσια μείωση της παραγωγής της.

Ο ΟPEC+ συμφώνησε τελικά να επεκτείνει τους τρέχοντες περιορισμούς της προσφοράς μέχρι τα μέσα του 2024 για να αποτρέψει το πλεόνασμα, όπως μεταδίδει σήμερα, Κυριακή 3/3, το Bloomberg, επικαλόυμενο αντιπροσώπους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι μειώσεις της παραγωγής ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Το μπλοκ των 22 κρατών-μελών ηγείται από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, με στόχο τη στήριξη των τιμών του μαύρου χρυσού.

Οι τιμές για το αργό πετρέλαιο σημείωσαν τις τελευταίες μέρες άνοδο άνω του 2%, καθώς οι αγορές αναμένουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ με τις ενδείξεις να δείχνουν νέα παράταση των περικοπών της παραγωγής, αλλά και εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά το χθεσινό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα .

Είναι ενδεικτικό ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου έφτασαν σχεδόα στα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Ηδη το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως θα μειώσει την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή του κατά 135.000 βαρέλια μέχρι τον Ιούνιο, όπως μετέδωσε την Κυριακή 3/3 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου.

Η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου του Κουβέιτ είναι πάνω από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σήμερα και θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια ημερησίως το 2025, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας του Κουβέιτ, Ahmed Jaber al-Aydan.