ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία: Εντοπίστηκαν 13 νέοι ιοί στην Ανταρκτική - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Παγκόσμια ανησυχία: Εντοπίστηκαν 13 νέοι ιοί στην Ανταρκτική - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ανθρωπότητα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 13 νέους ιούς σε απομακρυσμένα μέρη της Ανταρκτικής - και ισχυρίστηκαν ότι δύο από αυτούς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανθρωπότητα άμεσα.

Η ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πέρασε δύο χρόνια πραγματοποιώντας πειράματα σε φώκιες που συνήθως βρίσκονται στους πάγους στην περιοχή McMurdo Sound της Ανταρκτικής.

Και έχοντας λάβει 109 ρινικά επιχρίσματα μεταξύ 2015 και 2017, οι ειδικοί ανακάλυψαν 13 νέους ιούς που προέρχονται όλοι από την οικογένεια των ιών των θηλωμάτων – που είναι βασικά μια ομάδα ιών που μπορεί να μολύνει ανθρώπους, ερπετά, πτηνά και θηλαστικά.

Η Melanie Regney, δευτεροετής φοιτήτρια διδάκτορα και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, ισχυρίστηκε ότι παρά τη γενική έλλειψη γνώσης σε όλο τον κόσμο σχετικά με οποιονδήποτε από αυτούς τους ιούς, τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι από αυτούς που εντόπισαν, εννέα από αυτούς θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο και δύο από αυτούς θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι ιοί στις φώκιες της Ανταρκτικής σχετίζονται στενότερα με τους ιούς των θηλωμάτων που μολύνουν άλλα σαρκοφάγα, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι οι ιοί των θηλωμάτων είναι πολύ συγκεκριμένοι για τα είδη και θα μπορούσαν να έχουν συνεξελιχθεί με κάθε είδος.

Σχετικές ειδήσεις