ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Χριστιανοί θάβουν τους νεκρούς τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία

Γάζα: Χριστιανοί θάβουν τους νεκρούς τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα επιτρέψει στους κατοίκους της βόρειας Γάζας, όπου βρίσκεται το χριστιανικό νεκροταφείο

Η δίνη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή αναγκάζει τους Χριστιανούς να θάβουν τους νεκρούς τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία.

Κυριευμένοι από φόβο οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί προτιμούν να θάψουν τους αγαπημένους τους σε μουσουλμανικά νεκροταφεία εν μέσω του χάους του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Εργάζομαι σε αυτό το νεκροταφείο για σχεδόν 10 χρόνια και αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου», δήλωσε ο Ιχσάν αλ-Νατούρ, εργαζόμενος στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν, την ώρα που ενας άνδρας σηκώνει μια σορό τυλιγμένη με σάβανο και την τοποθετεί μέσα σε ένα τάφο. «Ποτέ δεν είχα δει χριστιανό να θάβεται σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, αλλά εξαιτίας αυτού του πολέμου, δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να τον θάψουμε εδώ».

Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από έξι μήνες, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 33.000 Παλαιστινίους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει ολόκληρες οικογένειες.

Το μεγαλύτερο μέρος του παράκτιου θύλακα έχει μετατραπεί σε καμένη γη, με ολόκληρα κτίρια να έχουν γίνει ερείπια. Νοσοκομεία που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές δεν μπορούν να φροντίσουν τους τραυματίες, με την πείνα και τον πιθανό λιμό να έρχονται να προστεθούν στα δεινά.

Οι μετακινήσεις σε δρόμους που μπορεί να βομβαρδιστούν αυξάνει την αγωνία για όσους προσπαθούν να θάψουν τους νεκρούς τους. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμα επιτρέψει στους κατοίκους της βόρειας Γάζας, όπου βρίσκεται το χριστιανικό νεκροταφείο, να επιστρέψουν πίσω.

Ο αλ-Νατούρ δήλωσε ότι στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν ενταφιάστηκε η σορός ενός χριστιανού, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο για να ταξιδέψει η οικογένειά του εν μέσω της πολιορκίας. Οι συγγενείς του δεν είχαν καν την ευκαιρία να τον αποχαιρετίσουν όπως πρέπει.

«Έτσι τον θάψαμε εδώ, στο νεκροταφείο Ταλ αλ-Σουλτάν. Δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών εδώ. Έχει θαφτεί μεταξύ μουσουλμάνων και δεν υπάρχει κάποιο σύμβολο που να δείχνει ότι είναι χριστιανός», δήλωσε.

Η συνεργασία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στη Γάζα.

«Πρέπει να τον φροντίσω διότι είναι χριστιανός. Πρέπει να προστατεύουμε τα πλάσματα του Θεού σε αυτή τη γη», δήλωσε ο αλ-Νατούρ. «Είναι ένα ανθρώπινο ον, σεβόμαστε τα ανθρώπινα όντα και εκτιμούμε την ανθρωπότητα και αγαπάμε κάθε πρόσωπο επί γης. Δεν είναι στη φύση μας ως μουσουλμάνων να μισούμε την ανθρωπότητα».

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, πυροδοτώντας την ισραηλινή επίθεση. Το νεκροταφείο αυτό είναι πιθανόν θα δεχθεί πολύ περισσότερους ανθρώπους καθώς ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων αυξάνεται κάθε μέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις