ΚΟΣΜΟΣ

Θεομηνία στο Ντουμπάι: Βροχοπτώσεις 2 ετών σε 24 ώρες - Χάος στο αεροδρόμιο «Στριμωχτήκαμε σαν ζώα»

Φονικές πλημμύρες στο Ντουμπάι
Φονικές πλημμύρες στο Ντουμπάι
ΑΡ

Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 χρόνων, προκάλεσαν φονικές πλημμύρες και προβλήματα σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο

Έντονες βροχοπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν χώρες του Κόλπου, προκαλώντας φονικές πλημμύρες και διακόπτοντας τις πτήσεις στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι προειδοποίησε για «πολύ δύσκολες συνθήκες» και συμβούλεψε τους επιβάτες να μην προσέρχονται λόγω των περιοχών που κατακλύζονται από νερό.

Πιο βόρεια, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του εγκλωβίστηκε στις ξαφνικές πλημμύρες. Στο Ομάν, οι διασώστες βρήκαν το σώμα ενός κοριτσιού στο Σαχάμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 19 από την Κυριακή. Χθες, περίπου 300 πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι -έναν σημαντικό κόμβο για πτήσεις σύνδεσης με κάθε ήπειρο -ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Flight Aware, και εκατοντάδες άλλες καθυστέρησαν.

Το αεροδρόμιο, το οποίο πέρυσι εξυπηρέτησε περισσότερους από 80 εκατομμύρια επιβάτες, δεύτερο μόνο μετά την Ατλάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα πάρει «κάποιο χρόνο». Συνέστησε επίσης να μην φθάνουν οι επιβάτες στον τερματικό σταθμό 1 χωρίς επιβεβαίωση από τις αεροπορικές εταιρείες και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο.

Η Emirates, μια μεγάλη διεθνής αεροπορική εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, ανέστειλε το check-in για τους επιβάτες που αναχωρούσαν από την πόλη μέχρι σήμερα Πέμπτη (18/4). Οι αρχές προειδοποίησαν ότι προβλέπονται περισσότερες καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι, ενώ πολλές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να βρίσκονται ακόμη κάτω από το νερό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο βόρειος γείτονας του Ομάν, βίωσαν την Τρίτη τη μεγαλύτερη βροχόπτωση από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από 75 χρόνια. Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι 254,8 χιλιοστά έπεσαν στο Khatm al-Shakla, στην περιοχή al-Ain, σε λιγότερο από 24 ώρες. Η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο 140-200 mm βροχοπτώσεων ετησίως, ενώ το Ντουμπάι συνήθως μόνο 97 mm. Ο μηνιαίος μέσος όρος για τον Απρίλιο είναι περίπου 8 χιλιοστά.

Πλάνα από το κέντρο του Ντουμπάι έδειξαν δεκάδες βυθισμένα οχήματα σε ένα πλημμυρισμένο τμήμα της οδού Sheikh Zayed, καθώς και μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε άλλα σημεία του αυτοκινητόδρομου που έχει 12 λωρίδες.

«Ήταν απόλυτο χάος»

Η Κέιτ και ο Άντριου Γκόλντινγκ ήταν μεταξύ πολλών Βρετανών τουριστών που εγκλωβίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο.'Εμειναν εκεί για 12 ώρες. «Προσπαθώ να μπω σε άλλη πτήση», είπε ο 62χρονος Άντριου στο BBC News. «Η σύζυγός μου, η Κέιτ, στέκεται σε άλλη ουρά καθώς προσπαθούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας».

Το ζευγάρι από το Κεντ έκανε διακοπές για να γιορτάσει τα 60ά γενέθλια της Κέιτ, ένα ταξίδι που ο Άντριου λέει ότι πλέον «δεν θα ξεχάσει ποτέ». «Ήταν χειρότερο νομίζω από ό,τι περίμενε κανείς, αλλά το σύστημα μέσα στο αεροδρόμιο έχει καταρρεύσει εντελώς και η Emirates, την οποία θεωρώ μια από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες -έμεινε χωρίς προσωπικό, χωρίς πληροφορίες, χωρίς συντονισμό, χωρίς επαγγελματισμό, χωρίς φροντίδα..»

«Οι άνθρωποι κοιμούνται στα σαλόνια, στα πατώματα, πακέτα τροφίμων παντού. Ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη εμπειρία» Σε άλλο σημείο του αεροδρομίου, η Anne Wing, από το Νότιο Γιορκσάιρ, ήταν με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά της, ελπίζοντας να πετάξουν προς το Χίθροου του Λονδίνου.

Έφτασαν στο αεροδρόμιο στις 08:00 τοπική ώρα για την πτήση τους στις 11:25 και αρχικά τους είπαν ότι είχε καθυστέρηση μίας ώρας. «Οι επιβάτες φώναζαν και ξεσηκώνονταν, δεν υπήρχε προσωπικό για να εξυπηρετήσει. Είναι φρικτό, είμαστε στριμωγμένοι σαν ζώα - είναι επικίνδυνο και απάνθρωπο», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως γελοίο εδώ».

Είπε ότι η οικογένειά της δεν είχε φάει από το μεσημεριανό γεύμα και το μόνο που είχε παρασχεθεί ήταν μερικά «μικρά χαρτοκιβώτια με νερό». Επιβάτες που μεταφέρθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, γνωστό ως Dubai World Central, περιέγραψαν παρόμοιες σκηνές και έλλειψη κατάλληλων γευμάτων και νερού.

Αν και η βροχή στο Ντουμπάι είχε υποχωρήσει το απόγευμα της Τρίτης, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι προειδοποίησε για περαιτέρω αναταραχή και είπε ότι υπήρχε συνωστισμός. Η έντονη καταιγίδα που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και συνεχίστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ανάγκασε το αεροδρόμιο να αναστείλει τη λειτουργία του για 25 λεπτά, να εκτρέψει πολλά αεροπλάνα που εισέρχονταν και να ακυρώσει μια σειρά από εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αεροσκάφη να περνούν μέσα από αρκετές ίντσες νερού. «Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σημαντική αναστάτωση λόγω των καιρικών συνθηκών και εργαζόμαστε συνεχώς με τις ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και τους συνεργάτες μας για να αποκαταστήσουμε τις κανονικές λειτουργίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε στο X, πρώην Twitter.

«Δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά τέτοιες συνθήκες»

Η Emirates, ένας από τους δύο αερομεταφορείς των ΗΑΕ και η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, είπε στους πελάτες ότι το check-in είχε ανασταλεί στο αεροδρόμιο για όλες τις πτήσεις μέχρι τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης. Ο διευθύνων σύμβουλος των αεροδρομίων του Ντουμπάι, Πολ Γκρίφιθς, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Dubai Eye: «Σε ζωντανή μνήμη, δεν νομίζω ότι κάποιος έχει δει ποτέ τέτοιες συνθήκες».

Ο μηχανικός λογισμικού Kanish Kumar Deb Barman, ο οποίος κόλλησε στο αεροδρόμιο καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στην Ινδία, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες άλλοι επιβάτες όπως εγώ σε αυτό το αεροδρόμιο που περιμένουν 10 ώρες, 16 ώρες , ορισμένοι ακόμη και για 24 έως 30 ώρες»

Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων Έκτακτης Ανάγκης των ΗΑΕ εξέδωσε προειδοποίηση πριν από την καταιγίδα, λέγοντας στους ανθρώπους να μείνουν σπίτι. Η κυβέρνηση είπε επίσης στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι και τα ιδιωτικά σχολεία συμβουλεύτηκαν επίσης να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στο Ομάν, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια. Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία έχουν κλείσει προληπτικά. Την Κυριακή, 10 μαθητές ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών και ένας ενήλικας σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο τους κατακλύστηκε από πλημμύρα καθώς προσπαθούσε να περάσει μέσα από ένα ρέμα στην περιοχή al-Mudhaibi της επαρχίας Sharqiya, περίπου 115 χιλιόμετρα, νότια της πρωτεύουσα, Μουσκάτ.

Το υπουργικό συμβούλιο του σουλτανάτου δήλωσε ότι είναι «γεμάτο θλίψη» για τους θανάτους και έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στο Ομάν. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 150 έως 300 mm στα βόρεια, με τις περισσότερες να πέφτουν σε καταιγίδες πριν και μετά τους μουσώνες.

Η θεωρία για τη σπορά των νεφών

Τις ώρες που ακολούθησαν τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέδωσαν λανθασμένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα. Η σπορά νεφών, η οποία είναι όταν τα αεροπλάνα ψεκάζουν σύννεφα με σωματίδια για να κάνουν βροχή, βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι η εστίαση στη σπορά των νεφών είναι «παραπλανητική». «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα σποράς νεφών για την ενίσχυση της βροχόπτωσης σε αυτό το άνυδρο μέρος του κόσμου, ωστόσο, δεν υπάρχει τεχνολογία που να μπορεί να δημιουργήσει ή ακόμη και να τροποποιήσει σοβαρά αυτό το είδος βροχοπτώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Maarten Ambaum από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Ο μετεωρολόγος του BBC καιρού Ματ Τέιλορ σημείωσε επίσης ότι η καταιγίδα είχε ήδη προβλεφθεί. «Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί ωε ένα σοβαρό καιρικό συμβάν. Πριν από την εκδήλωση, μοντέλα υπολογιστών [που δεν συνυπολογίζουν τα πιθανά αποτελέσματα σποράς σύννεφων] προέβλεπαν ήδη βροχή ενός και πλέον χρόνου που θα έπεφτε σε περίπου 24 ώρες.

Οι επιπτώσεις ήταν πολύ ευρύτερες από ό,τι θα περίμενα και μόνο από τη σπορά των νεφών, σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλες περιοχές από το Μπαχρέιν μέχρι το Ομάν». Η ισχυρή βροχόπτωση έπληξε επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, όπου μία σειρά από βίντεο που κυκλοφόρησαν έδειχναν αυτοκίνητα εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στις πλημμύρες, αλλά η θέρμανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις ακραίες βροχοπτώσεις. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.