ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα: Η απόκοσμη «κόκκινη» ζώνη 13 χρόνια μετά – Ανέγγιχτα νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα

Φουκουσίμα: Η απόκοσμη «κόκκινη» ζώνη 13 χρόνια μετά – Ανέγγιχτα νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα
Ο πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi, που υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011
Αρχείου - AP

Εικόνες απ' το «σημείο μηδέν» βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν το σκηνικό τρόμου που εξακολουθεί να επικρατεί στην περιοχή - Όλα έχουν μείνει όπως τα εγκατέλειψαν

Η απόκοσμη ζώνη αποκλεισμού της Φουκουσίμα παραμένει ανέγγιχτη 13 χρόνια μετά το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα. Αίθουσες πυρηνικού ελέγχου, νοσοκομεία και διαμερίσματα είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που παραμένουν εγκαταλελειμμένες και ξεχασμένες μετά το φρικτό γεγονός της 11ης Μαρτίου 2011, όταν η περιοχή επλήγη από ισχυρό σεισμό ενώ ακολουθήσε τσουνάμι.

Τρεις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στην Οκούμα της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα σεισμού και τσουνάμι.

Υδρογόνο και ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την τοποθεσία να φύγουν και να μην επιστρέψουν ποτέ.

Απίστευτες εικόνες 13 χρόνια μετά

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν απίστευτες εικόνες ενός εξερευνητή που δείχνουν πώς φαίνεται η Φουκουσίμα 13 χρόνια μετά. Ο 27χρονος Lukka Ventures, αφού παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, πήγε να εξερευνήσει τις «κόκκινες ζώνες» - τοποθεσίες που έχουν κλείσει - γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Έψαξε γύρω από εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και διαμερίσματα που, όπως είπε, ήταν ανέγγιχτα από τον χρόνο, τραβώντας φωτογραφίες για να αποκαλύψει την απόκοσμη παρακμή της περιοχής. Περνώντας τέσσερις ημέρες στις κόκκινες ζώνες της Φουκουσίμα τον Φεβρουάριο, μοιράστηκε τα όσα είδε στο YouTube.

Πηγή: SWNS

Ο Lukka, από το Μάντσεστερ, είπε: «Ήταν μια βαθιά σουρεαλιστική εμπειρία. Όλα είχαν μείνει ανέγγιχτα. Υπήρχαν ημερολόγια στον τοίχο που είχαν κολλήσει την ίδια ημερομηνία της καταστροφής. Τα πράγματα είναι όλα όπως τα άφησαν οι κάτοικοι. Αντίστοιχα, τα ζώα αναζητώντας τροφή, βρέθηκαν στο σημείο, ενώ ο σεισμός έριξε πολλά αντικείμενα στο πάτωμα.

Πηγή: AP

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Lukka έφερε έναν μετρητή Geiger -ένα ηλεκτρονικό όργανο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και τη μέτρηση της ιονίζουσας ακτινοβολίας- για να βεβαιωθεί ότι δεν εκτίθετο. Συμπλήρωσε πως «περνούσαμε πολύ προσεκτικά μέσα από ποτάμια και φράχτες, λόγω της ακτινοβολίας που ακόμη υπάρχει σε ορισμένες περιοχές».

Πηγή: SWNS

Πρόσθεσε ότι «μερικά εμπορικά κέντρα είχαν ακόμη φαγητά στα ράφια. Όλα έχουν μείνει. Κάθε κτίριο στο οποίο πήγαμε ήταν πραγματικά παράξενο».

Πηγή: AP

Ο ίδιος ανέφερε ότι «βρεθήκαμε κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που εξερράγη. Περπατήσαμε γύρω από το κτίριο και υπήρχαν δωμάτια που είχαν πυρηνικούς ελεγκτές». Μάλιστα, έκανε λόγο για «τρομακτική εμπειρία», όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο. «Δεν έχω εξερευνήσει ποτέ μια περιοχή και να φοβάμαι τόσο. Το να βλέπεις όλα τα πράγματα, όπως τσάντες, παλτό και άλλα αντικείμενα σε αναστατώνει. Δεν είμαι ο τύπος που στενοχωριέται, αλλά ένιωθα πολύ λυπημένος που περπατούσα». Επίσης, τόνισε ότι η όλη εμπειρία θα του μείνει αξέχαστη!»

Πηγή: SWNS

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρά τις πολλές φωτογραφίες του Lykka από την «κόκκινη ζώνη» της Φουκουσίμα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να παροπλίσουν το εργοστάσιο που εξακολουθεί να περιέχει πάνω από 880 τόνους λιωμένου πυρηνικού καυσίμου υψηλής ραδιενέργειας.

Πηγή: SWNS

Ωστόσο, οι εικόνες του Lukka δεν είναι οι μόνες που προέκυψαν από το εσωτερικό της Φουκουσίμα τον τελευταίο καιρό. Νωρίτερα φέτος, ένα τρομακτικό βίντεο με drone αποκάλυψε στοιχεία απ’ το σημείο μηδέν του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα που επλήγη περισσότερο.

Πηγή: AP

*Με πληροφορίες από Thesun

Σχετικές ειδήσεις