Σπάνια μετάλλαξη σε δότη σπέρματος οδήγησε σε καρκίνο δέκα παιδιών
Ευρωπαϊκές αρχές ζητούν αυστηρότερα όρια στις γεννήσεις από δότες μετά τον εντοπισμό καρκινογόνου γενετικής παραλλαγής

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον δέκα παιδιά διαγνώστηκαν με καρκίνο, έπειτα από χρήση σπέρματος που προερχόταν από έναν μόνο δότη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Σπέρματος. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, ο δότης έφερε μια σπάνια γενετική παραλλαγή στο γονίδιο TP53, η οποία μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Li-Fraumeni, μία από τις σοβαρότερες κληρονομικές προδιαθέσεις για καρκίνο.
Η εν λόγω μετάλλαξη δεν ήταν γνωστή κατά τη στιγμή της δωρεάς, που έγινε το 2008. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε πως παρότι ο δότης είχε υποβληθεί σε ενδελεχείς ελέγχους, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν μεταλλάξεις «αν δεν ξέρεις τι ακριβώς αναζητάς».
Από μία οικογένεια στην ευρωπαϊκή έρευνα
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν δύο οικογένειες εντόπισαν κοινά στοιχεία στα περιστατικά καρκίνου των παιδιών τους και ειδοποίησαν τις υγειονομικές αρχές. Το νήμα οδήγησε σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι το σπέρμα του ίδιου δότη είχε χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών, από 46 οικογένειες σε οκτώ χώρες.
Σε 23 από αυτά τα παιδιά εντοπίστηκε η ίδια γενετική παραλλαγή. Δέκα εξ αυτών έχουν ήδη νοσήσει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως λευχαιμία και λέμφωμα Hodgkin.
Έκκληση για νέα ευρωπαϊκά όρια
Η Edwige Kasper, βιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν στη Γαλλία, παρουσίασε την υπόθεση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο. Όπως δήλωσε:
«Πρέπει να θεσπιστεί όριο στον αριθμό των παιδιών ή των οικογενειών που μπορούν να προκύψουν από έναν μόνο δότη.»
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπέρματος ακολουθεί ήδη όριο 75 γεννήσεων ανά δότη, ωστόσο η υπόθεση αυτή αναζωπυρώνει τη συζήτηση για αυστηρότερα και επιστημονικά πιο επικαιροποιημένα πρωτόκολλα ελέγχου, καθώς και για καλύτερη διασύνδεση μεταξύ κέντρων γονιμότητας και ιατρικών αρχείων.