ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των παρατηρητών του ΟΗΕ

Συρία: Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο των παρατηρητών του ΟΗΕ

Στη Συρία βρίσκεται από σήμερα υψηλόβαθμος ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο βραζιλιάνος Πάουλου Πινιέιρου, έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις στη Δαμασκό με σύρους ααξιωματούχους, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος και να ερευνηθούν οι σφαγές και οι ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη χώρα, τόσο από το καθεστώς Ασάντ, όσο και από τους αντάρτες που το πολεμούν.

Πηγή του ΟΗΕ, τόνισε στο Ρόιτερς: «Προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μας ώστε να μπορέσουμε να εισέλθουμε στη χώρα. Χρειάζεται να πάμε πριν από το Σεπτέμβριο καθώς τότε θα πρέπει να κατατεθεί η τελική μας έκθεση».

Η ομάδα του ΟΗΕ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον στρατό της Συρίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στηριζόμενη σε συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων. Ο Πινιέιρου έφτασε αργά το Σάββατο στη Δαμασκό, αφού εξασφάλισε βίζα από τη συριακή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Το ταξίδι αυτό δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Εκεί είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Φάισαλ Μέκνταντ. Ο βραζιλιάνος αξιωματούχος του ΟΗΕ, θα επιστρέψει αύριο στη Γενεύη, ενώ μια μέρα μετά θα γίνει η παρουσίαση της πιο πρόσφατης έκθεσης της ομάδας στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στους 13 οι νεκροί από τις σημερινές μάχες

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε σημερινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για 13 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, κατά τις σημερινές συγκρούσεις των ανταρτών με τον στρατό.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, πέντε άμαχοι και δύο αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Καφάρ Νέμπολ και τη Μάαρετ αλ Νούμαν.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Την ίδια ώρα ένα κορίτσι σκοτώθηκε στη Μντέιρα, κοντά στη Δαμασκό, και ένας άμαχος στη Ντεράα, στη νότια Συρία, από το βομβαρδισμό της Μπόσρα αλ Σαμ.

Στη Χομς, η συνοικία Ζούρετ αλ Σίγια βομβαρδίζεται σφοδρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διευκρίνισε ότι δύο άμαχοι, εκ των οποίων η μία γυναίκα, σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών.