ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες ισχυρίζονται πως κατέρριψαν μαχητικό

Συρία: Οι αντάρτες ισχυρίζονται πως κατέρριψαν μαχητικό

Στη Δαμασκό και τα περίχωρά της επικεντρώνονται οι εμφύλιες συγκρούσεις στη Συρία με το στρατό να βομβαρδίζει συνοικίες στην πρωτεύουσα και τους αντάρτες να καταγράφουν επιτυχίες με την κατάρριψη μαχητικού, κάτι που αν επιβεβαιωθεί δείχνει αν μη τι άλλο την ποιοτική αναβάθμιση του οπλισμού τους.

Την Δευτέρα οι αντάρτες ανέβασαν στο Ίντερνετ βίντεο που δείχνει μαχητικό Mig-21 να δέχεται τα πυρά τους και να τυλίγεται στις φλόγες.

Όπως ανέφεραν, η κατάρριψη συνέβη στα βορειοανατολικά στην επαρχία της Ντέιρ αλ-Ζορ, αλλά δεν είναι σαφές πότε συνέβη ή πώς ακριβώς χτυπήθηκε το μαχητικό.

Πηγές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι το μαχητικό χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά γιατί πετούσε χαμηλά και ήταν μέσα στο βεληνεκές των όπλων. Ο πιλότος συνελήφθη από τους αντάρτες.

Αντιθέτως η κυβέρνηση ανέφερε ότι εμφανίστηκε στο αεροσκάφος τεχνικό πρόβλημα και ότι ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ζώνης αεροπορικούαποκλεισμού για να προστατευθούν απέναντι στις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ. «Η επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλος των αντικαθεστωτικών.

Αν επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για κατάρριψη πρόκειται για επίτευγμα των ανταρτών που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν μόνο τις χερσαίες δυνάμεις του καθεστώτος το οποίο, από την πλευρά του, έκανε όλο και περισσότερο χρήση εναέριων μέσων για τον βομβαρδισμό αμάχων και θέσεων ανταρτών.

Οι αντάρτες έχουν στο οπλοστάσιο τους κυρίως όπλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικά ενώ κατά καιρούς καταλάμβαναν και άρματα μάχης. Αντιθέτως ο στρατός παραμένει καλά εξοπλισμένος, ακόμα και με πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Διαθέτει δε και χημικά όπλα η πιθανότητα χρήσης των οποίων προκαλεί ισχυρή ανησυχία στη Δύση.

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι κατά τους βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο έχουν σκοτωθεί σε περιοχές της Δαμασκού, κυρίως στα νότια, τουλάχιστον 45 άνθρωποι, ανάμεσά τους 36 άμαχοι. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Χαράστρα, άλλη μία εστία της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, 71 άμαχοι, 27 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και 48 στρατιώτες.