ΚΟΣΜΟΣ

«Εγκαταλείψτε το Λίβανο», καλούν τους πολίτες 4 αραβικά κράτη

«Εγκαταλείψτε το Λίβανο», καλούν τους πολίτες 4 αραβικά κράτη

Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καλούν τους πολίτες τους τέσσερα αραβικά κράτη, καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η κρίση στη Συρία εξαπλώνεται και στη γειτονική χώρα. Αφορμή στάθηκαν οι απαγωγές σουνιτών από τα μέλη μιας σιιτικής φυλής. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων ανακοίνωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι η πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό έλαβε πληροφορίες για απειλές εναντίον των υπηκόων των ΗΑΕ ενώ παρόμοια έκκληση έκανε και το Ριάντ μέσω της πρεσβείας του στη λιβανέζικη πρωτεύουσα. «Λόγω της ασταθούς κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας η πρεσβεία του Κατάρ στη Βηρυτό κάλεσε τους υπηκόους της χώρας να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο» μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, αεροσκάφος της Air France που είχε αναχωρήσει από το Παρίσι και επρόκειτο να προσγειωθεί στη Βηρυτό άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Αμάν της Ιορδανίας, «για λόγους ασφαλείας», όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η σιιτική φυλή Αλ-Μεκντάντ ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει περισσότερα από 20 άτομα που συνδέονται με Σύρους αντάρτες. Ανάμεσα στους απαχθέντες, που στην πλειονότητά τους είναι Σύροι, βρίσκονται ένας Τούρκος επιχειρηματίας και ένας Σαουδάραβας. Οι απαγωγές έγιναν σε αντίποινα για την απαγωγή του Χασάμ Σαλίμ αλ-Μεκντάντ από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και σημειώθηκαν σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, γεγονός που για ορισμένους εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η οργάνωση είχε εγκρίνει τη δράση της φυλής.

Μιλώντας στο εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ο Χάτεμ αλ-Μεκντάντ, αδελφός του Χάσαν, είπε ότι «η χιονοστιβάδα θα μεγαλώσει» και προειδοποίησε «το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τους υπηκόους τους». Οι χώρες αυτές έχουν όλες σουνιτικές ηγεσίες και έχουν στηρίξει τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ στη Συρία.