ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θέλουν την Τουρκία στη Ευρώπη οι Αυστριακοί

Δεν θέλουν την Τουρκία στη Ευρώπη οι Αυστριακοί

Μικρό εξακολουθεί να είναι το ποσοστό των Αυστριακών που θα επικροτούσαν μια γρήγορη ένταξη της Τουρκίαςστην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού έφθασε στο 8%,σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού Προφίλ και δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του. Ωστόσο, μειωμένο είναι το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας.

Το ποσοστό των Αυστριακών που απορρίπτει σήμερα μια τουρκική ένταξη στην ΕΕ ανέρχεται στο 47%, από 54% το 2011, 61% το 2010 και 59% το 2009, ενώ στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των υποστηρικτών μιας ένταξης σε αργότερο χρόνο (από 18% το 2009) και, επίσης, ελαφρά αυξημένο (αλλά πάντα πολύ μικρό), από το 6% το 2009 σε 8%, σήμερα εμφανίζεται το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ μιας γρήγορης ένταξης.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, ένας από τους λόγους για τη μείωση του ποσοστού εκείνων που δεν θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ, θα μπορούσε να είναι η οικονομική κρίση, ώστε να εμφανίζεται ελκυστική μια συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία, αλλά και να αφαιρεί τον «τρόμο» που προκαλεί το Ισλάμ.

Ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές είχε περάσει το 80%, ώστε η Αυστρία να βρεθεί με τον τρόπο αυτό, επανειλημμένα, στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η Βιέννη ζητούσε και ζητεί μόνο μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Ροή Ειδήσεων