ΚΟΣΜΟΣ

Ποιoς είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ που διεκδικεί τον τίτλο του Πλανητάρχη;

Ποιoς είναι ο Μιτ Ρόμνεϊ που διεκδικεί τον τίτλο του Πλανητάρχη;

Και επισήμως υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων από χθές, ο πολυεκατομμυριούχος Μορμόνος είναι μια κατ’ εξοχήν συντηρητική επιλογή, με βαθειά όμως γνώση της «πραγματικής» οικονομίας.

Πολλά μπορεί να προσάψει κανείς στον Μιτ Ρόμνεϊ, που από την Πέμπτη είναι και τυπικά ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία των ΗΠΑ και θα αναμετρηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, όχι όμως ότι δεν έχει γνώση της πραγματικής οικονομίας. Που αποτελεί σήμερα και το πιο καυτό θέμα στη χώρα του, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

«Έχω μαζέψει εμπειρίες στην πραγματική ζωή. Στην ιδιωτική οικονομία, γνωρίζω πώς ιδρύονται οι επιχειρήσεις και πώς αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων όταν έχουν επιτυχία. Αλλά και ότι συχνά δεν έχουν επιτυχία με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας», είναι μια χαρακτηριστική του φράση, από αυτές που πείθουν όλο και περισσότερους Αμερικανούς ότι ίσως είναι ιδανικότερος για να οδηγήσει τη χώρα την επόμενή της ημέρα, μακριά από όσα άφησε πίσω της η κρίση.

Γι’ αυτό και στην ομιλία του την Πέμπτη, όταν και αποδέχτηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ανεργίας: «Αυτό που έχει ανάγκη η Αμερική είναι θέσεις εργασίας. Πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε, για να παρουσιάσει στη συνέχεια ένα σχέδιο για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που το ποσοστό της ανεργίας φτάνει στο 8,3%, αλλά που το σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ωθούνται στην υποαπασχόληση με χαμηλότερους μισθούς.

Η εμπειρία του στις επιχειρήσεις

Ο Μιτ Ρόμνεϊ σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Χάρβαρντ. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 1978 ξεκίνησε από την Bain & Co ως σύμβουλος. Μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε στη θέση του αντιπροέδρου. Το 1984 έγινε συνιδρυτής στην επενδυτική εταιρεία Bain Capital, η οποία όπως ο ίδιος λέει, δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας. Κι όμως, ο Ρόμνεϊ κέρδιζε πολλά και από το ξεπούλημα επιχειρήσεων κάτι που οδηγούσε συχνά στην απόλυση των εργαζομένων. Αυτό, τουλάχιστον, προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη το επιτελείο του Ομπάμα, προσθέτοντας κιόλας ότι ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ πλήρωνε πάντα λιγότερους φόρους από τον μέσο Αμερικανό.

Η περιουσία του πάντως υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατ. δολάρια –αν και ένα μεγάλο μέρος της το χρησιμοποίησε για την εντυπωσιακή του προεκλογική καμπάνια. Μια πολύ γνωστή του επιτυχία ήταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Salt Lake City το 2002, όπου όχι μόνο γλίτωσε την πόλη από την χρεοκοπία, αλλά κατάφερε να στήσει μια εξαιρετική διοργάνωση ως Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Συντηρητικό προφίλ

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα έφταναν για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά ο Ρόμνεϊ έχει και μερικά ακόμη ελκυστικά στοιχεία γι’ αυτούς. Είναι Μορμόνος, και μάλιστα σε νεαρή ηλικία πέρασε 30 μήνες στη Γαλλία σε μια θρησκευτική αποστολή. Ο προπροπάππους του, μάλιστα, υπήρξε κάποτε επικεφαλής της εκκλησίας των Μορμόνων. Επίσης ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι πολύτεκνος, αφού με τη σύζυγό του Αν έχουν κάνει 5 παιδιά.

Σαν να μην έφταναν αυτά, έχει επιλέξει για βασικό του συνεργάτη και υποψήφιο Αντιπρόεδρο τον Πολ Ράιαν, ένα από τα βασικά στελέχη του αμερικανικού Tea Party, το υπερσυντηρητικού κινήματος που δημιουργήθηκε μέσα από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων για να πάει την πολιτική φιλοσοφία τους ακόμη πιο δεξιά.

Στην εκδήλωση για την αποδοχή του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων τη Πέμπτη, την παράσταση, πάντως, έκλεψε –μάλλον με αρνητικό τρόπο- ο διάσημος σκηνοθέτης και ηθοποιός Κλιν Ίστγουντ. Με έναν αυτοσχέδιο μονόλογο όπου απευθυνόταν σε μια άδεια καρέκλα (που συμβόλιζε τον Μπαράκ Ομπάμα), ο Ίστγουντ, γνωστός Ρεπουμπλικάνος, παραλήρησε για αρκετή ώρα, πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο, ενθουσιάζοντας μεν το κοινό που τον παρακολούθησε ζωντανά, αλλά προκαλώντας ειρωνικά και απαξιωτικά εκατομμύρια σχόλια στο Facebook και το Twitter από όσους τον είδαν στην τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Ρόμνεϊ: «Οι επενδύσεις δεν θα εξαφανιστούν όπως στην Ελλάδα»

Ο Ρόμνεϊ αποδέχτηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων