ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Συνελήφθη ο αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου

Μεξικό: Συνελήφθη ο αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου

Τον Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, φερόμενο ως αρχηγό του καρτέλ του Κόλπου, συνέλαβαν άνδρες του πολεμικού ναυτικού του Μεξικού, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο άνδρας που συνελήφθη στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας «ο οποίος δηλώνει και δείχνει να είναι ο Χόρχε Εντουάρντο Κοστίγια Σάντσες, ο φερόμενος ως ο μεγάλος αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η σύλληψη του Κοστίγια πραγματοποιείται μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κλεμμένων αυτοκινήτων που ανακαλύφθηκαν στις πόλεις Ραϊνόσα, Νουέβο Λαρέντο και Ματαμόρος, τρεις πόλεις της Ταμαουλίπας, στη μεθόριο με τις ΗΠΑ.

Οι μεξικανικές αρχές είχαν συμπεριλάβει τον Κοστίγια στον κατάλογο των 37 πλέον καταζητούμενων μελών του οργανωμένου εγκλήματος, προσφέροντας αμοιβή 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Μάριο Καρντένας Γκουίγεν που ηγείτο του καρτέλ από το 2010 μαζί με τον Εντουάρντο Κοστίγια, συνελήφθη στο Μεξικό. Ο αδελφός του, ο Οσιέλ Καρντένας Γκουίγεν, ιστορικός αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, είχε συλληφθεί το 2003 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου εκτίει ποινή 25ετούς κάθειρξης.

Ένας άλλος αδελφός της οικογένειας Καρντένας Γκουίγεν, ο Αντόνιο, είχε αναλάβει την αρχηγία του καρτέλ έως το θάνατό του το 2010, από πυρά του στρατού.

Το καρτέλ του Κόλπου ήρθε σε ρήξη το 2010 με τους Ζέτας, μια εγκληματική οργάνωση που συγκροτείται κυρίως από πρώην επίλεκτα μέλη του μεξικανικού στρατού και τελεί υπό τη διοίκηση τους. Η ρήξη μεταξύ των δύο οργανώσεων προκάλεσε κλιμάκωση της βίας στην Ταμαουλίπας.

Διαβάστε επίσης:

Οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις νίκησαν στην Ολλανδία

Βίντεο: Βίαιες συγκρούσεις στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την «Αθωότητα των Μουσουλμάνων»