ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι προτείνουν ένωση της Κύπρου!

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι προτείνουν ένωση της Κύπρου!

Η επανένωση μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο εκτός οικονομικής κρίσης και να επιτρέψει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας για όλες τις χώρες της περιοχής, δήλωσαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους, που ανέγνωσε μετά τη συνάντηση η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα, οι εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων «συμφώνησαν ότι η επανένωση μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο εκτός οικονομικής κρίσης, επιτρέποντας επίσης την ειρηνική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με τρόπο που θα είναι επίσης επωφελής για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, της οποίας προήδρευσαν σήμερα οι Ενωμένοι Δημοκράτες με την Πρόεδρο τους Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου, ήταν «ο τρόπος εξόδου από την ύφεση και προς ένα κοινό μέλλον ανάπτυξης, ειρήνης, ευημερίας και περαιτέρω ολοκλήρωσης εντός της οικογένειας της ΕΕ».

Στην εισαγωγική της ομιλία, όπως αναφέρει το sigmalive.gr, η κ. Αντωνιάδου εξέφρασε την άποψη ότι η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως νέας πηγής ενέργειας υποχρεώνει όλες τις χώρες της περιοχής να αναλογιστούν πώς αυτό το νέο δεδομένο μπορεί να αξιοποιηθεί από κοινού για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των εμπλεκομένων.

«Η Τουρκία έχει μια πραγματική ευκαιρία να καταστεί αληθινή ηγέτιδα και ειρηνοποιός δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι μπορεί να αποδείξει ότι ο σεβασμός αποκτάται όχι μόνο λόγω στρατιωτικής ισχύος, αλλά και στη βάση ειρηνικής συνεργασίας για κοινό όφελος σε τομείς με προοπτική προς το μέλλον και όχι το αναχρονιστικό παρελθόν.

Συνέχισε παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα ευρήματα ερευνών του ερευνητικού κέντρου PRIO , ότι η κάθε οικογένεια Κυπρίων θα επωφεληθεί 12.000 ευρώ το χρόνο με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% μέσα σε πέντε χρόνια από τη λύση, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία 33.000 θέσεων εργασίας στη νήσο.

Κάλεσε, τέλος, τους Κύπριους να αδράξουν την ευκαιρία και να ξεφύγουν από τη μιζέρια του παρελθόντος και την οικονομική κρίση προχωρώντας μπροστά προς μια νέα εποχή ειρήνης.

Τα ε/κ και τ/κ κόμματα θα ξανασυναντηθούν το πρωί της Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο. Της συνάντησης θα προεδρεύσει το τ/κ κόμμα Νέα Κύπρος.