ΚΟΣΜΟΣ

Το βραβείο των «Ναυτικών της Χρονιάς» στο πλήρωμα του Concordia

Το βραβείο των «Ναυτικών της Χρονιάς» στο πλήρωμα του Concordia

Παρόλο που 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του Costa Concordia και σκηνές πανικού να εκτυλίχθηκαν στα καταστρώματα, σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου τιμήθηκε με το βραβείο των «Ναυτικών της Χρονιάς».

Την επιτροπή που πήρε την απόφαση της βράβευσης απαρτίζουν δέκα διεθνείς ειδικοί ναυτιλιακοί αναλυτές του Lloyd's List Global Awards του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διεθνών βραβείων Lloyd's, «μέλη του πληρώματος επέδειξαν αυθεντική γενναιότητα και επαγγελματισμό» κατά τη διάρκεια του ναυαγίου. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς την ανταπόκριση της πλειοψηφίας του εκπαιδευμένου πληρώματος, οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες», προστίθεται.

Ωστόσο, η βράβευση ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων ή επιβάτες που επέζησαν, καθώς η έρευνα των ιταλικών αρχών αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση στο πλήρωμα για την περίπτωση εκκένωσης του πλοίου, ενώ κάποια μέλη του δεν μιλούσαν ούτε απλά ιταλικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, μέλη του πληρώματος του Costa Concordia διαφορετικών εθνικοτήτων προσπαθούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια της χαοτικής κατάστασης που ακολούθησε την πρόσκρουση.