ΚΟΣΜΟΣ

«Είναι πλέον πολύ αργά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

«Είναι πλέον πολύ αργά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είχε πλέον κανένα νόημα, επισημαίνει ο μέχρι πρότινος υποστηρικτής της «Grexit», Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών, Κρίστιαν Κόισνιγκ.

Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο οικονομολόγος ανέφερε ότι είναι πλέον αργά για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς μια τέτοια ενέργεια τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα.

«Στο μεταξύ έχουν αλλάξει οι συνθήκες, υπήρξε μαζική φυγή κεφαλαίων και, εξάλλου πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη», ανέφερε ο Κόισνιγκ, δικαιολογώντας την αλλαγή της στάσης του.

Όπως ανέφερε, σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους θα έπρεπε να διαγραφεί και η χώρα θα αποκόπτονταν από τις αγορές, οπότε και πάλι θα επιβίωνε μόνο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης στην πιθανότητα να είναι αναγκαία μια νέα διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, σε μια αδύναμη χώρα, ακόμη και ένα ποσοστό χρέους 120% είναι πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια διαγραφή χρέους, κατά την οποία ο δημόσιος τομέας συνεισφέρει αυτό που έχει ήδη συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εξυγίανσης.