ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν από στρατιώτες του Γκμπαγκμπό

Δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν από στρατιώτες του Γκμπαγκμπό
Στρατιώτες πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο δημοσιογράφους...

Στρατιώτες πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο δημοσιογράφους από την Ακτή Ελεφαντοστού, τους ξυλοκόπησαν με τους υποκόπανους των όπλων τους και τους έκαψαν με τσιγάρα, κατήγγειλε σήμερα ο δικηγόρος τους.

Ο Αμπουμπακάρ Σανόγκο και ο Τσαρλς Κάνγκμπε, δημοσιογράφοι σε ένα τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργεί χωρίς άδεια στην πόλη Μπουάκε, στα βόρεια της χώρας, συνελήφθησαν ενώ κατευθύνονταν στο Αμπιτζάν προκειμένου να πάρουν συνέντευξη από τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουαταρά, και έκτοτε κρατούνται παράνομα.

«Το μάτι του ενός είχε πρηστεί επειδή τον χτύπησαν με το κοντάκι μιας καραμπίνας», είπε ο δικηγόρος Μπραχίμα Κουλιμπάλι αφού συναντήθηκε με τους δύο δημοσιογράφους. Υποστήριξε ότι οι πελάτες του κακοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους από τη στρατονομία και κατόπιν μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική φυλακή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ακτής Ελεφαντοστού οι δημοσιογράφοι πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι μέσα σε 48 ώρες εφόσον δεν τους έχει ασκηθεί δίωξη για κάποιο αδίκημα. «Αφότου μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική φυλακή, δεν τους κακομεταχειρίζονται. Όμως φοβούνται πολύ επειδή πλέον βρισκόμαστε σε μια άνομη χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει», πρόσθεσε.

Ο Σανόγκο και ο Κανγκμπέ έφτασαν στο Αμπιτζάν την περασμένη Παρασκευή για να πάρουν συνέντευξη από τον Ουαταρά, όταν ένοπλοι με στρατιωτικές στολές τους συνέλαβαν ενώ περίμεναν στο αεροδρόμιο για ταξί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τους δημοσιογράφους «αντάρτες» των Νέων Δυνάμεων, της οργάνωσης που ελέγχει τη μισή χώρα μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2002 με 2003 και σήμερα στηρίζει τον Ουαταρά.