ΚΟΣΜΟΣ

Στη Ρωσία γιορτάζουν τα δυτικοευρωπαϊκά Χριστούγεννα

Στη Ρωσία γιορτάζουν τα δυτικοευρωπαϊκά Χριστούγεννα

Τη νύχτα της 24ης προς 25η Δεκεμβρίου οι πιστοί του δυτικού κλάδου της Χριστιανοσύνης θα γιορτάσουν μια από τις κεντρικές γιορτές τους, τα Χριστούγεννα. Στη Ρωσία θα υποδεχθούν επίσης τη γιορτή περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ανάμεσά τους όχι μόνο οι Ρώσοι καθολικοί και προτεστάντες, αλλά και οι ξένοι, που ζουν προσωρινά στη Ρωσία, καθώς και εκπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών, που ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Στους καθολικούς ναούς της Μόσχας είναι όλα έτοιμα. Οι ναοί έχουν στολιστεί με φάτνες και κλαδιά έλατου. Στις αυτοσχέδιες φάτνες λείπει μόνο μία φιγούρα, εκείνη του νεογέννητου Ιησού, η οποία θα εμφανιστεί μόνο τη νύχτα προς την 25η του μήνα, όταν αντηχήσει στις καμάρες των ναών το με τόση αδημονία αναμενόμενο «Χριστός γεννάται!».

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, όπου η εορτή της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού έχει από καιρό πάψει να είναι μόνο εκκλησιαστική κι έχει σε σημαντικό βαθμό εμπορευματοποιηθεί, στη Ρωσία παραμένει ακόμη μια ήσυχη, οικογενειακή γιορτή.

Για τους Ρώσους προτεστάντες τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο χαρούμενες γιορτές του έτους. Εμείς το γιορτάζουμε δύο φορές, είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ο πρόεδρος της Ρωσικής Ενιαίας Ένωσης των Χριστιανών της Ευαγγελικής Πίστης επίσκοπος Σεργκέι Ριαχόφσκι:

Καθ’ όσον ζούμε σε έδαφος κανονιστικής δικαιοδοσίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μας παρέχεται η επιπρόσθετη δυνατότητα να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα όχι όπως οι ομόθρησκοί μας στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η μοναδικότητα της πολιτικής γεωθρησκευτικής μας θέσης στη Ρωσία έγκειται στο ότι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα δύο φορές. Την πρώτη φορά γιορτάζουμε τη Γέννηση ως οικογενειακή γιορτή μαζί με ολόκληρο τον προτεσταντικό και καθολικό κόσμο τη νύχτα προς την 25η Δεκεμβρίου. Και την πανηγυρική λειτουργία την τελούμε πλέον τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιανουαρίου, διότι είμαστε Ρώσοι και για εμάς είναι σημαντική και η δυτική Γρηγοριανή παράδοση, αλλά επίσης και η Ιουλιανή, ανατολική παράδοση.

Τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και στη Μόσχα ειδικότερα, όλο και περισσότερο διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, που σχετίζονται όχι μόνο με τους πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς και τα Χριστούγεννα των ανατολικών Χριστιανών, που τους ακολουθούν, αλλά και με την έλευση του δυτικοευρωπαϊκού Merry Christmas.

Έτσι λοιπόν, το 2012, από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η περίφημη εμποροπανήγυρις του Στρασβούργου, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα γεγονότα προ των Χριστουγέννων στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται ετησίως από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.

Άλλο ένα ασυνήθιστο φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στην έλευση της δυτικοευρωπαϊκής γιορτής, είναι «Το φως των Χριστουγέννων». Σε αυτό το διεθνές εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν κορυφαίοι Ρώσοι και ξένοι σχεδιαστές, δημιουργοί θεαματικών εικαστικών εγκαταστάσεις με χρήση φωτισμού και πρωτότυπα αντικείμενα τέχνης.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη παράδοση, το εορταστικό τους μήνυμα προς τους Δυτικούς Χριστιανούς στέλνουν ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας τονίζει ότι οι Χριστιανοί έχουν κοινές θεμελιώδεις αξίες και θρησκευτική πίστη, γι’ αυτό και η γιορτή ετούτη αποτελεί για όλους τους πιστούς ένα σημαντικό γεγονός