ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη... για τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές

Μάχη... για τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές

Το καθεστώς των Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται επί τάπητος κατόπιν πρωτοβουλίας του ψευδοκράτους, που βρίσκει στήριξη από την Πράσινη Πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε., καθώς και από τον συντηρητικό ευρωβουλευτή Τζέφρι Βαν Όρτερ.

Τρεις συναφείς τροπολογίες έχουν τεθεί επί της έκθεσης Ρία Όμεν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για τους Τουρκοκύπριους παρατηρητές στο μοντέλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ψηφοφορία της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα και η εισήγηση για τους παρατηρητές έχει απορριφθεί από τη Ρία Όμεν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση των Σοσιαλιστών.

Έποικοι και παρατηρητές

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες, οι Βρετανοί κυρίως ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης του Κυπριακού, προφανώς εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και ζήτησαν ταυτοχρόνως την παρουσία Τουρκοκύπριων παρατηρητών, της «Τουρκικής Βόρειας Δημοκρατίας», όπως είπε χαρακτηριστικά η Χέλεν Φλοτρ. Από κυπριακής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνά μέσω της λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι στα κατεχόμενα η πλειοψηφία είναι έποικοι και όχι Τ/κ, τονίζοντας στην ουσία ότι είναι η Τουρκία μέσω των ελεγχόμενων πολιτικών στα κατεχόμενα που θα μπει στην Ευρωβουλή.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, η οποία επισήμανε ότι η παρουσία Τ/κ παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λοιπές ενέργειες για την αναγνώριση του ψευδοκράτους θα βάλουν ταφόπετρα και στη λύση του Κυπριακού και στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν μέσω των εκλογών την ευκαιρία να υποβάλουν υποψηφιότητες και να έρθουν στην Ευρωβουλή, αλλά δεν το έπραξαν, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι θέλουν να έρθουν στην Ευρωβουλή όχι ως εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αλλά του ψευδοκράτους.

Το «εμπόριο» και «ενέργεια»

ΒΕΒΑΙΩΣ, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο θέμα των παρατηρητών αλλά και σε εκείνο του «απευθείας εμπορίου», καθώς και του ανοίγματος κεφαλαίων, όπως της ενέργειας. Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους τόνισε ότι ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ υπογράμμισε πως το θέμα του απευθείας εμπορίου εκκρεμεί μετά την απόρριψη της προτεινόμενης νομικής βάσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Συνεπώς, δεν είναι συνετό να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση στην Επιτροπή Εξωτερικών, τόνισε. Σχετικά με το θέμα του ανοίγματος του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, η κ. Θεοχάρους υπέδειξε ότι η έκθεση είναι επί του σημείου αυτού αντιφατική αφού από τη μια ζητά άνοιγμα του κεφαλαίου 15 και από την άλλη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί, υπογράψει και να εφαρμόσει το Δίκαιο της θάλασσας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ