ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Έλληνας στους ισλαμιστές απαγωγείς της Αλγερίας

Ένας Έλληνας στους ισλαμιστές απαγωγείς της Αλγερίας

Ένας 24χρονος ομογενής από τον Καναδά ήταν ανάμεσα στους ισλαμιστές, που πραγματοποίησαν την εισβολή και ομηρεία σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία, τον Ιανουάριο, που κατέληξε σε μακελειό.


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η καναδική κρατική τηλεόραση CBC, πρόκειται για τον Νίκο Κατσιρούμπα, από ελληνική ορθόδοξη οικογένεια, που κατοικούσε στο Οντάριο. Ο νεαρός ομογενής μαζί με ένα συμμαθητή του, που ήταν γνωστός ως Αλί Μεντλέζ, εγκατέλειψε το λύκειο το 2007. Ο Κατσιρούμπας δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Ο Μεντλέζ παντρεύτηκε το 2009. Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του CBC, τουλάχιστον άλλοι δύο συμμαθητές τους είχαν φύγει μαζί τους για το εξωτερικό πριν από ένα χρόνο.

Ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ φέρονται να ανατινάχτηκαν σκόπιμα στη μεγάλη έκρηξη που σκότωσε και τους τελευταίους δέκα ομήρους στο αλγερινό εργοστάσιο στην περιοχή Ιν Αμένας. Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, πως ο Κατσιρούμπας ήταν πιθανώς το πρόσωπο που οι όμηροι περιέγραψαν ως «ξανθό που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής».

Στην επίθεση της 16ης Ιανουαρίου, εκατοντάδες εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις κρατήθηκαν επί ημέρες όμηροι από τους ισλαμιστές σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί. Οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποίησαν την τελική επίθεση στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 ξένοι, ένας αλγερινός όμηρος και 29 από τους ισλαμιστές.

Δείτε τη φωτογραφία: