ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Συνέλαβαν δήμαρχο που κατηγορείται ότι είναι μέλος της μαφίας

Ιταλία: Συνέλαβαν δήμαρχο που κατηγορείται ότι είναι μέλος της μαφίας

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 37 ανθρώπους που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της σικελικής Μαφίας, περιλαμβανομένου ενός δημάρχου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι συλλήψεις των 37 προσώπων αυτών, που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε δραστηριότητες συμμοριών και εκβιασμούς, διατάχθηκαν από την υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος στο Παλέρμο. Στόχος της επιχείρησης είναι να εξαρθρωθεί δίκτυο που ελέγχει διάφορες εταιρείες γύρω από την πρωτεύουσα της Σικελίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο δήμαρχος του Μοντελέπρε, μιας πόλης 6.000 κατοίκων όπου είχε δράσει την δεκαετία του 1940 ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο, ένας λήσταρχος οι δραστηριότητες του οποίου παρέπεμπαν στον 'Ρομπέν των Δασών', καθώς κι ένας κτηνοτρόφος ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι επικεφαλής του κυκλώματος.

Ο εισαγγελέας που χειρίζεται την αντιμετώπιση της Μαφίας Φραντσέσκο Μεσίνεο, είπε στους δημοσιογράφους πως η έρευνα αποκάλυψε μια εναρμονισμένη προσπάθεια επηρεασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. "Εδώ έχουμε δύο δημοτικές αρχές. . . οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό μολυσμένες από την Μαφία", είπε.

Οι αρχές της Ιταλίας πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την βαθιά ριζωμένη επιρροή της μαφίας, η δραστηριότητα της οποίας υπολογίζεται ότι φτάνει έως και το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα υπολογίζει πως ο ετήσιος τζίρος των μεγαλύτερων οργανώσεων του εγκλήματος στην Ιταλία —η Κόζα Νόστρα στη Σικελία, η Ντρανγκέτα και η Καμόρα στη Νάπολη— ανέρχεται σε τουλάχιστον 116 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την προηγούμενη βδομάδα οι αρχές της Ιταλίας προχώρησαν στην μεγαλύτερη κατάσχεση πόρων της Μαφίας στην ιστορία—διάφορες εταιρείες 'πράσινης' ενέργειας κ.ά.—, συνολικής αξίας 1,3 δισεκατ. ευρώ.