ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δεν τα βρίσκουν για την διχοτόμηση

Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δεν τα βρίσκουν για την διχοτόμηση

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία, για το σχέδιο αντιμετώπισης της εθνικής διχοτόμησης της πρώην σερβικής δημοκρατίας Σερβίας, που θα οδηγούσε στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Η νέα αποτυχία δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές που έχει η Σερβία, ώστε να πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει, τον ερχόμενο Ιούνιο, συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από περίπου 14 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς και του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι υπό την παρουσία της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παρέμειναν.

Όπως όμως δήλωσε η Κάθριν Άστον, υπάρχει ελπίδα για μια πιθανή συμφωνία, πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η οποία θα είναι σε υπουργικό επίπεδο, όπου αναμένεται να εξεταστεί το κατά πόσο η Σερβία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διευθέτηση του προβλήματος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της έγκρισης από τους ηγέτες της ΕΕ, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Σερβίας με το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ.

Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αλλά η Σερβία δεν αναγνωρίζει την απόσχιση.