ΚΟΣΜΟΣ

Europol: Αυξήθηκαν κατά 26% οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη

Europol: Αυξήθηκαν κατά 26% οι τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν το 2012 κατά 26% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και ο κίνδυνος για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη παραμένει υψηλός, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πανευρωπαϊκής αστυνομίας, της Europol, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή καταγράφονται 219 επιθέσεις —αποτυχημένες και επιτυχημένες— που σημειώθηκαν το 2012 σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν στη Γαλλία και την Ισπανία. Σε σχέση με το 2011, οπότε αναφέρθηκαν 174 τρομοκρατικές ενέργειες, διαπιστώνεται αύξηση 26%.

Η Europol χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» μια σκόπιμη ενέργεια που ενδέχεται να πλήξει σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό όταν διαπράττεται με σκοπό την τρομοκράτηση του πληθυσμού, τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων ή την αποσταθεροποίηση των πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών.

Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρσι σε τέτοιες ενέργειες. Χαρακτηριστικότερες ήταν η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς της Βουλγαρίας και οι τρεις επιθέσεις ενός ενόπλου στη Γαλλία από τις οποίες σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Το 2011 οι νεκροί από τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν μόνο 2.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότερες επιθέσεις ήταν έργο αυτονομιστικών οργανώσεων. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ πάντως δεν διέπραξε καμία επίθεση αφού έχει κηρύξει εκεχειρία από τον Οκτώβριο του 2011.

Υψηλός πάντως παραμένει ο κίνδυνος για ενέργειες από «μοναχικούς λύκους» με θρησκευτικά κίνητρα. Στη Γαλλία, τον Μάρτιο του 2012 ο Γαλλοαλγερινός Μοχάμεντ Μερά σκότωσε τρεις στρατιώτες, έναν ραβίνο και τρία εβραιόπουλα προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Πολλοί από αυτούς τους «μοναχικούς» δράστες αλλά και μικρές οργανώσεις βασίζονται στο διαδίκτυο για να βρουν συνεργάτες με τις ίδιες πεποιθήσεις και να σχεδιάσουν τις επιθέσεις τους.

Η Europol διαπίστωσε επίσης ότι το 2012 περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες ταξίδεψαν σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, όπως στη Συρία και το Σάχελ, για να συμμετάσχουν στις μάχες. «Η Συρία ήταν ο προορισμός επιλογής για τους ξένους μαχητές το 2012», σημειώνει χαρακτηριστικά η έκθεση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος, όταν αυτοί επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν από την εκπαίδευσή τους για να διαπράξουν επιθέσεις.

Ευρωπαίοι πολίτες διαπιστώθηκε ότι δρουν στη Σομαλία —πιστεύεται ότι συνδέονται με την Αλ Κάιντα— και στο βόρειο Μαλί.

Οι επιθέσεις από αναρχικές και αριστερίστικες οργανώσεις μειώθηκαν πέρσι, αφού αναφέρθηκαν μόνο 18 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από 37 το 2011 και 45 το 2010. Στην Ιταλία πάντως ο αριθμός των επιθέσεων αυτών ήταν αυξημένος.