ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη φορά μεταμόσχευση τραχείας σε 2χρονο κοριτσάκι

Πρώτη φορά μεταμόσχευση τραχείας σε 2χρονο κοριτσάκι

Ένα κοριτσάκι δύο ετών από τη Νότια Κορέα υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τραχείας αρτηρίας από βλαστοκύτταρα, την πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση που πραγματοποιείται σε παιδί από τους επιστήμονες.


Η μικρή, που είχε γεννηθεί χωρίς τραχεία, χειρουργήθηκε από διεθνή ομάδα γιατρών στις ΗΠΑ. Οι γιατροί κατάφεραν να «κατασκευάσουν» ένα όργανο χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του κοριτσιού, τα οποία καλλιέργησαν σε ειδικό πλαστικό σωλήνα. Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάστηκαν πολύ γρήγορα στο εργαστήριο σχηματίζοντας μια καινούργια τραχεία αρτηρία σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Η μεταμόσχευση της τραχείας μήκους 7,62 εκατοστών διήρκεσε εννιά ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τραχεία λειτουργεί κανονικά και η μικρή θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της και σε μια φυσιολογική ζωή.

«Το εκπληκτικό με αυτό το θαύμα είναι πως η μεταμόσχευση όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά θα της επιτρέψει να τρώει και καταπίνει και να μιλά όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της», τόνισε ο επικεφαλής των χειρουργών Δρ Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Το παιδί γεννήθηκε το 2010 στη Νότια Κορέα. Ο πατέρας της είναι Καναδός και η μητέρα της Νοτιοκορεάτισσα. Έχει μια τετράχρονη αδελφή. Από την ημέρα της γέννησής της έζησε σε νοσοκομείο της Σεούλ, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να τραφεί ή να καταπιεί. Οι γιατροί δεν της έδιναν καμία πιθανότητα να επιζήσει.