ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Νετανιάχου: Σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία

Σε δημοψήφισμα επιθυμεί να τεθεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Ο Νετανιάχου προέβη στη δήλωση αυτή τη στιγμή που οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι οποίες έχουν παγώσει από το φθινόπωρο του 2010.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Νετανιάχου είχε ήδη ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους Παλαιστίνιους. Ένα μήνα μετά, το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόταση νόμου που επιβάλλει για πρώτη φορά την έγκριση με δημοψήφισμα οιασδήποτε αποχώρησης από εδάφη στα οποία εφαρμόζεται η ισραηλινή νομοθεσία, όπως τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν και η ανατολική Ιερουσαλήμ που κατελήφθησαν και προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ, ενόψει της επικύρωσης τυχόν ειρηνευτικών συμφωνιών με τη Συρία και τους Παλαιστίνιους αντίστοιχα.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα, αν η πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών (80 στους 120) αποφανθεί υπέρ μιας αποχώρησης.