ΚΟΣΜΟΣ

Η επέτειος του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Η επέτειος του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Ο κόσμος γιορτάζει την 68η επέτειο της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την επίτευξή της καταβλήθηκε μια γιγάντια τιμή: εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά ακόμη περισσότεροι άμαχοι πολίτες, που έχασαν τη ζωή τους κατά τους βομβαρδισμούς, από τις ασθένειες, την πείνα και βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η τεράστια ναζιστική μηχανή έγινε δυνατό να σταματήσει και να καταστραφεί. Στρατιώτες διαφορετικών εθνικοτήτων πολέμησαν πλάι-πλάι και νίκησαν. Στην κοινή Νίκη ανεκτίμητη είναι η συμβολή των λαών Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας και άλλων Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία έχασε στη μάχη αυτή 27 εκατομμύρια από τους γιους και τις κόρες της. Σε έναν μανιασμένο πόλεμο ενάντια στις ορδές του Χίτλερ όχι μόνο υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους, αλλά και απελευθέρωσε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι σημαντική συμβολή στη Νίκη είχαν και οι λαοί των άλλων χωρών-μελών του αντιχιτλερικού συνασπισμού: των ΗΠΑ, της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας, συνολικά περισσότερα από 50 κράτη. Ως κοινό αποτέλεσμα των υπεράνθρωπων προσπαθειών τους υπεγράφη στο Βερολίνο η Πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας. Και να που ήδη για 68η φορά την ημέρα αυτή της απελευθέρωσης του κόσμου τιμώνται οι βετεράνοι του μετώπου και των μετόπισθεν, που πέτυχαν τη Μεγάλη Νίκη, μνημονεύονται οι στρατιώτες, που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και οι άμαχοι πολίτες.

Στη Ρωσία δεν υπάρχει οικογένεια, που να μην έχασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στενούς συγγενείς. Δεν υπάρχει σπίτι, που να μην άγγιξε η θλίψη. Την ημέρα αυτή θυμόμαστε εκείνους, που πολέμησαν τον εχθρό στο μέτωπο, αγωνίστηκαν σε ανταρτικές ομάδες, εργάστηκαν στα μετόπισθεν, όλους, όσοι πρόσφεραν τις δυνάμεις τους, την υγεία και τη ζωή τους στο όνομα της Νίκης.

Ενώπιον της μνήμης εκείνων, που στο όνομα της κοινής μας πατρίδας, του πλανήτη Γη, έδωσαν τη ζωή τους για να εδραιώσουν την αδελφοσύνη και την πνευματική συγγένεια, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα των πεσόντων για την απλή ανθρώπινη ευτυχία των μελλοντικών γενεών.

Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής και εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους, που δεν επέστρεψαν από τον πόλεμο. Στους ναούς πολλών χωρών στον κόσμο σε όλες τις γλώσσες τελούνται δεήσεις μνήμης. Μπορεί να διαφέρουν σε κάθε θρησκεία, αλλά το νόημά τους είναι ένα: «Στην μακάρια ανάπαυση αιώνια γαλήνη. Δώσε, Κύριε, στους πεσόντες δούλους Σου, που έχυσαν το αίμα τους και κατέθεσαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης! Και πρόσφερέ τους αιωνία μνήμη! Και ας διατηρηθεί η μνήμη τους από γενεά σε γενεά. Αιωνία μνήμη!».