ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τερματισμό της κρίσης στη Συρία

Ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία για τερματισμό της κρίσης στη Συρία

Μόσχα και Ουάσινγκτον καλούν όλες τις πλευρές σε διεθνή διάσκεψη για να τερματιστεί η αιματοχυσία

Πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί λύση με τον εμφύλιο στη Συρία λαμβάνουν από κοινού Ρωσία και ΗΠΑ καλώντας όλες τις πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Σερκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι συναντήθηκαν στη Σουηδία και έλαβαν την απόφαση για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης τον Ιούνιο στη Γενεύη.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν εκτός από τις δύο πλευρές του εμφυλίου και τους συμμάχους τους, με Σαουδική Αραβία και Ιράν να καλούνται να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή.

Κλειδί πάντως για τη συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης, θα είναι η απόφαση για την τύχη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τους αντικαθεστωτικούς αλλά είναι casus belli για τους κυβερνητικούς, που διαμηνύουν προς κάθε πλευρά, πως για την τύχη του προέδρου της χώρας θα αποφασίσουν οι κάλπες που θα στηθούν το 2014 για τις προεδρικές εκλογές.

Η πλευρά των αντικαθεστωτικών πάντως, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η πλευρά Άσαντ κρατά κλειστά τα χαρτιά της, τονίζοντας πάντως πως διαταγές δε δέχεται από κανέναν.