ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία κάνει το ντεμπούτο της σε ένα ράλι-ρετρό

Η Ρωσία κάνει το ντεμπούτο της σε ένα ράλι-ρετρό

Σήμερα, 28 Μαΐου, ξεκινά το μεγαλύτερο ράλι ρετρό «Πεκίνο-Παρίσι 2013». Σχεδόν 100 ομάδες από δύο δεκάδες χώρες μέσα σε ένα μήνα θα διασχίσουν το έδαφος 8 κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η πρώτη τέτοια αυτοκινητοδρομία είχε πραγματοποιηθεί το 1907, στη συνέχεια επαναλήφθηκε μόνο μετά από 90 χρόνια και από τότε διεξάγεται κάθε τριετία.

Η Ρωσία κάνει το ντεμπούτο της στο ράλι ρετρό «Πεκίνο-Παρίσι 2013». Το πλήρωμα από την περιφέρεια Αλτάι θα πάει με αυτοκίνητο Moskvich-412 παραγωγής του 1979. Το ρωσικό αυτοκίνητο ήδη έχει φτάσει στο Πεκίνο μετά από ταξίδι 4 χιλ. χλμ. και είναι το μοναδικό όχημα, που έφτασε στο σημείο της εκκίνησης μόνο του.

Η ρωσική ομάδα ονομάζεται «Γκαγκάριν». Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητοδρομιών περιφέρειας Αλτάι Σεργκέι Ποσπέλοφ εξήγησε ως ακολούθως αυτή την επιλογή:

- Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια 100 χρόνων που συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση από μέρους της Ρωσίας. Για μας αυτό ισοδυναμεί με πτήση στο διάστημα. Το 1961 πέταξε ο Γκαγκάριν και το Moskvich μας έχει αριθμό 61.

Από μόνη της είναι δαπανηρή εκδήλωση και η συμμετοχή της Ρωσίας κατέστη δυνατή μόνο χάρη στη χορηγία της διοίκησης της περιφέρειας Αλτάι, καθώς και ξένων χορηγών.

Η διαδρομή της ιστορικής αυτοκινητοδρομίας θα περάσει μέσα από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μογγολία, την Κίνα, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Ένα από τα μέλη του ρωσικού πληρώματος ο Γιεβγκένι Σμιρνόφ εκφράζει την άποψή του σχετικά με το, που θα περιμένουν τους ραλίστες οι μεγαλύτερες δυσκολίες:

- Το δυσκολότερο για μας θα είναι, πιθανότατα, η πλοήγηση στη Μογγολία. Την περίοδο 1966-1970 η ομάδα σοβιετικών αθλητών είχε πολύ καλή εμφάνιση στα ράλι Λονδίνο-Σίδνεϊ και Λονδίνο-Μεξικό. Στη μνήμη των γεγονότων αυτών, έχουμε επιλέξει ένα αυτοκίνητο Moskvich-412. Πρόκειται για φόρο τιμής στους αθλητές μας. Το πλήρωμά μας είναι ο πιλότος Μπορίς Λίτκιν και ο πλοηγός Γιεβγκένι Σμιρνόφ. Ξέρουμε ο ένας τον άλλο πάνω από 30 χρόνια ασχολούμασταν με το άθλημα των αυτοκινητοδρομιών. Η ιδέα της συμμετοχής στο ράλι ωρίμαζε στη διάρκεια μερικών χρόνων και να που επιτέλους είμαστε στο Πεκίνο έτοιμοι για την εκκίνηση.

Οι μετέχοντες στο ράλι θα διασχίσουν πάνω από 12 χιλ. χλμ. Και προγραμματίζεται να τερματίσουν στις 29 Ιουνίου στο Παρίσι. Η ρωσική ομάδα ουσιαστικά θα περάσει δυο φορές αυτή τη διαδρομή με το Moskvich, εφόσον από το Παρίσι υπολογίζουμε να φτάσουμε στην πόλη μας το Μπαρναούλ με το αυτοκίνητό μας..