ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνική διαφθορά στη Νότια Κορέα

Πυρηνική διαφθορά στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα σταμάτησε τη λειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων και ανέβαλε την έναρξη της λειτουργίας δύο άλλων λόγω έρευνας για την αγορά μη πιστοποιημένων ανταλλακτικών από διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας (NSSC) σημαίνει πως 10 από τους 23 νοτιοκορεατικούς αντιδραστήρες είναι πλέον εκτός υπηρεσίας, γεγονός που δημιουργεί φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικού στη διάρκεια του θέρους, όταν τα κλιματιστικά λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.
Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περισσότερο από το 35% των εθνικών αναγκών σε ηλεκτρισμό.

Το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας εκφράζει σε ανακοίνωσή του φόβους "για άνευ προηγουμένου ελλείψεις κατά το φετινό καλοκαίρι" και διευκρινίζει πως η αντικατάσταση των ανταλλακτικών μπορεί να απαιτήσει τέσσερις μήνες.

Συναγερμοί για μπλακ-άουτ, οι οποίοι κηρύσσονται όταν τα αποθέματα πέφτουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, είναι πάρα πολύ πιθανοί και οι ελλείψεις ενδέχεται να αποδειχθούν "πολύ σοβαρές" τον Αύγουστο, προσθέτει.

Το υπουργείο θα ανακοινώσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με την αναδιοργάνωση, για παράδειγμα, του ωραρίου λειτουργίας των γραφείων τις λιγότερο ζεστές ώρες της ημέρας.

Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιε έκανε γνωστή τη "μεγάλη ανησυχία" της και διέταξε μια έρευνα γι' αυτές τις νέες κατηγορίες.
Η ασφάλεια "της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια του πληθυσμού", δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο.

Η NSSC έκλεισε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Γκόρι και ένα σ' αυτόν του Βολσεόνγκ αφού πληροφορήθηκε πως τοποθετήθηκαν σ' αυτούς ανταλλακτικά με πλαστά πιστοποιητικά καταλληλότητας.

Εξάλλου η επαναλειτουργία ενός άλλου αντιδραστήρα στο Γκόρι, που είχε αποσυνδεθεί για συντήρηση, και η λειτουργία ενός αντιδραστήρα στο Βολσεόνγκ, αναβλήθηκαν για τους ίδιους λόγους.