ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ζητούν «βοήθεια» από τη Δύση

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί ζητούν «βοήθεια» από τη Δύση

Έκκληση στις δυτικές δυνάμεις για βοήθεια απηύθυνε ο διοικητής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Σελίμ Ιντρίς, καθώς οι αντικαθεστωτικοί χάνουν έδαφος στις μάχες για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσέιρ.


Με αφορμή την ανάμειξη της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, μαχητές της οποίας πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού, η Ουάσινγκτον απαίτησε την «άμεση αποχώρησή» της από τη Συρία, ενώ ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς την κατηγόρησε για «εισβολή».

Σε συνέντευξή του στο BBC ο Σύρος στρατηγός απηύθυνε έκκληση προς τις δυτικές δυνάμεις για βοήθεια: «Πεθαίνουμε. Παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε», ενώ ζήτησε την αποστολή όπλων προς τους αντάρτες «για να προστατεύσουν τους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο 1.500 μαχητές τους Ελεύθερου Συριακού Στρατού με ελαφρύ οπλισμό πολεμούν στο Κουσέιρ, ενώ 50.000 κάτοικοι είναι παγιδευμένοι στην πόλη.

Επίσης, κατήγγειλε ότι 7.000 μαχητές της σιιτικής οργάνωσης λαμβάνουν μέρος στις μάχες στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Άσαντ.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της αεροπορικής βάσης της Ντάμπαα, κοντά στο Κουσέιρ, όπου ελέγχει πλέον όλες τις εισόδους της πόλης. Το Κουσέιρ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία τόσο για τις συριακές δυνάμεις, αφού αποτελεί κομβικό σημείο στον άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με το παραλιακό, αλεβιτικό τμήμα της δυτικής Συρίας και καρδιά του καθεστώτος, όσο και για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, αφού ελέγχει το πέρασμα όπλων και μαχητών από και προς τον Λίβανο.