ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μαζική δηλητηρίαση με 4 νεκρούς από νοθευμένο αλκοόλ

Ιράν: Μαζική δηλητηρίαση με 4 νεκρούς από νοθευμένο αλκοόλ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου άλλοι 300 νοσηλεύονται αφού κατανάλωσαν νοθευμένο αλκοόλ στο Ραφσατζάν, στο νότιο Ιράν, μετέδωσε χθες το ιρανικό πρακτορείο Isna.

Ένας αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών υγείας ανέφερε ότι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία 298 άνθρωποι με συμπτώματα δηλητηρίασης από νοθευμένο αλκοόλ. «Τέσσερις πέθαναν και άλλοι εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε ο Χαμίντ Νατζμεντίν, διευκρινίζοντας ότι όλοι τους είναι άνδρες κάτω των 27 ετών.

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ στο Ιράν απαγορεύονται. Μία εξαίρεση γίνεται για τη μειονότητα των χριστιανών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η κατανάλωση φαίνεται ότι έχει αυξηθεί, μολονότι επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους παραγωγούς και τους διακινητές αλκοολούχων ποτών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εισάγονται λαθραία 60-80 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλ και μόλις τα 20 εκατομμύρια λίτρα εντοπίζονται και κατάσχονται από την αστυνομία. Πέρσι ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Ισμαήλ Αχμαντί Μογαντάμ είχε δηλώσει ότι στη χώρα υπάρχουν 200.000 αλκοολικοί και ότι το 80% του λαθραίου αλκοόλ εισάγεται από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Εκτός από τα ποτά που εισάγονται παράνομα, στο Ιράν παρασκευάζονται και αυτοσχέδια αλκοολούχα που συχνά είναι τοξικά και στοιχίζουν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.