ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δείτε τη «γυναίκα με τα κόκκινα» που έγινε σύμβολο

Τουρκία: Δείτε τη «γυναίκα με τα κόκκινα» που έγινε σύμβολο

Σύμβολο των γυναικών που διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη έγινε η «γυναίκα με τα κόκκινα», αφού πρώτα η εικόνα της κυκλοφόρησε ευρέως στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε καρικατούρα σε αυτοκόλλητα και πόστερ.


Την ήρεμη εικόνα της γυναίκας, ντυμένη με το κόκκινο, βαμβακερό της φόρεμα, με ένα κολιέ στο λαιμό και κρατώντας μία λευκή τσάντα, διαταράσσει βίαια ένας αστυνομικός με αντιασφυξιογόνο μάσκα, που την ψεκάζει με χημικά κάνοντας τα μαλλιά της να κυματίσουν στον αέρα.

«Η φωτογραφία αυτή συμπυκνώνει την ουσία της διαμαρτυρίας. Της βίας της αστυνομίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, του κόσμου που απλώς προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του και τις αξίες του», λέει η φοιτήτρια μαθηματικών Έζρα στο Μπεσίκτας, συνοικία κοντά στα στενά του Βοσπόρου, που αποτέλεσε ένα από τα επίκεντρα των διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα.

Σε μία αφίσα που αναρτήθηκε σε πολλούς τοίχους, ο γραφίστας φαντάστηκε τη «γυναίκα με τα κόκκινα» πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον αστυνομικό. «Όσο περισσότερο μας ψεκάζετε τόσο μεγαλύτεροι γινόμαστε», γράφει το σλόγκαν στην αφίσα.

Δείτε τη φωτογραφία: