ΚΟΣΜΟΣ

Χρήματα... για ενθύμιο

Χρήματα... για ενθύμιο

H Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έθεσε σε κυκλοφορία την τελική σειρά των αναμνηστικών κερμάτων «Σότσι 2014». Συνολικά είναι 10 νομίσματα - 6 αργυρά και 4 χρυσά, αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Ολυμπιακά αθλήματα.

Επιπλέον, κατά το Δεκέμβριο προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει η τελική σειρά των επενδυτικών νομισμάτων. Και αυτά δεν είναι απλώς νομίσματα για ενθύμιο, αλλά σουβενίρ, που αποφέρει πραγματικό εισόδημα.

Το έλκηθρο, οι χιονοδρομίες, το πατινάζ σε μικρή πίστα, το καλλιτεχνικό πατινάζ, δίαθλο και άλλα αθλήματα τώρα ποια έχουν αποθανατιστεί σε χρυσό και ασήμι. Η Τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε την τέταρτη και τελευταία σειρά αναμνηστικών κερμάτων των Ολυμπιακών του 2014. Το Ολυμπιακό πρόγραμμα κερμάτων είχε ξεκινήσει από το προπερασμένο έτος, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποφασίστηκε να αυξηθεί το τιράζ σχεδόν κατά 50% - από τα 36 εκατομμύρια νομίσματα στα 50 εκατομμύρια. Η ζήτηση δημιουργεί την προσφορά, λέει ο εμπειρογνώμονας του Νομισματικού Συλλόγου Μόσχας Μούρμαν Γιακομποσβίλι:

- Ο κόσμος συνεχώς ρωτά, ενδιαφέρεται, ορισμένες σειρές πραγματικά γίνονται ανάρπαστες. Οι συλλέκτες έρχονται ειδικά, για να αγοράσουν για ενθύμιο κέρματα, αφιερωμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ιδιαίτερα εκείνα, στα οποία απεικονίζονται τα σύμβολα των Ολυμπιακών Αγώνων και συγκεκριμένα αθλήματα.

Οι ειδικοί ήδη έχουν κατατάξει αυτά τα νομίσματα στην κατηγορία των καλύτερων του κόσμου. Το σχέδιό τους εκπονήθηκε από ομάδα επαγγελματιών του κρατικού νομισματοκοπείου – Goznak. Ο καλλιτέχνης Αλεξάντρ Μπακλάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στο σχεδιασμό τους, μεταξύ άλλων είπε:

- Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία λέιζερ για τη δημιουργία ματ επιφάνειας. Η κατεργασία με λέιζερ εμπλουτίζει την πολυχρωμία των εκφραστικών μέσων του καλλιτέχνη και αυξάνει τις τεχνολογικές δυνατότητες κατά την κατασκευή των κερμάτων.

Το Δεκέμβριο προγραμματίζεται να εκδοθεί η τελευταία σειρά επενδυτικών κερμάτων – ένα αργυρό και δυο χρυσά. Τα πρώτα τέτοια κέρματα είχαν κυκλοφορήσει το 2011. Και ήδη η τιμή τους αυξήθηκε. Αυτή η τάση όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά και θα ενισχυθεί, θεωρεί ο οικονομικός εμπειρογνώμονας Ρομάν Αντρέγιεφ: