ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ζητούμενο η ειρήνη χωρίς μη επανδρωμένα

DW: Ζητούμενο η ειρήνη χωρίς μη επανδρωμένα

Στην ετήσια έκθεσή τους για την ειρήνη ερευνητές 4 γερμανικών ιδρυμάτων στρατηγικών μελετών απορρίπτουν τη χρήση μη επανδρωμένων αερασκαφών προειδοποιώντας για πολέμους «με τηλεχειρισμό».

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών οδηγεί εν τέλει σε περισσότερη βία, εκτιμά η έκθεση τεσσάρων γερμανικών ινστιτούτων στρατηγικών μελετών για την ειρήνη.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθιστά δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης, πιστεύει ο Μπρούνο Σοχ από το Ίδρυμα για την Ειρήνη και τις Διενέξεις και αναφέρεται στο παράδειγμα του Πακιστάν, όπου οι ΗΠΑ έκαναν χρήση μη επανδρωμένων χωρίς ωστόσο να βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα αυτή. Και η Γερμανία πάντως ανήκει στις χώρες εκείνες που σχεδιάζουν στο επόμενο διάστημα να αγοράσουν μη επανδρωμένα. Τα ινστιτούτα ασκούν κριτική στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και ζητούν από την κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί για μια διεθνή απαγόρευση τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων.

Στην έκθεση για το 2013 γίνεται αναφορά και στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Όλες οι επιλογές περιέχουν προβλήματα και διλήμματα, λέει η Μάργκρετ Γιοχάνσεν από το Ινστιτούτο Μελετών και Πολιτικής Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Αμβούργου. Σε περίπτωση που η Συρία αφεθεί στην τύχη της, ο πόλεμος ενδέχεται να μεταδοθεί στις χώρες της περιοχής. Κίνδυνοι ελλοχεύουν ωστόσο και από μια πολιτική μη ανάμειξης. Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων δεν προστατεύει τη ζωή των αμάχων χωρίς περαιτέρω στρατιωτικά μέτρα, ενώ η αποστολή όπλων στους αντικαθεστωτικούς απλά εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών.