ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Προβοκάτσια» η αιματηρή συμπλοκή

Τουρκία: «Προβοκάτσια» η αιματηρή συμπλοκή

Σε «προβοκάτσια» αποδίδουν οι τοπικές αρχές της Τουρκίας την αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε χθες στην περιοχή Λίτζε της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, με έναν νεκρό και δύο σοβαρά τραυματίες.

Μάλιστα, ο νομάρχης του Ντιάρμπακιρ, Καχίτ Κιράτς, διέταξε έρευνα για να αποκαλυφθεί ποιος την οργάνωσε.

Η συμπλοκή σημειώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης για τις επισκευές σε φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν με πυρά και δακρυγόνα. Ένας 18χρονος, ο Μεντενί Γιλντιρίμ, έχασε τη ζωή του, ενώ τραυματίσθηκαν τραυματίστηκαν εννέα άτομα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά.

Αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος BDP, καθώς επίσης και του Συμβουλίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), μετέβη στο Λίτζε μετά τα επεισόδια. Στην περιοχή εστάλησαν επίσης ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες.

Οι μολότοφ των διαδηλωτών προκάλεσαν πυρκαγιά στον κήπο του φυλακίου, ενώ κάηκαν επίσης σκηνές των εργατών που κάνουν τις επισκευές.
Ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ, μιλώντας στο κουρδικό δίκτυο Νούτσε, που απηχεί το αυτονομιστικό αυτό κουρδικό κίνημα, είπαν ότι τα επεισόδια στο Λίτζε αποτελούν πλήγμα στη διαδικασία λύσης του Κουρδικού. «Το βλέπουμε ως προβοκάτσια. Πρέπει να θυμίσουμε στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ότι δε πρέπει να χρονοτριβεί», ανέφεραν.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ, συνέδεσε τα επεισόδια στο Λίτζε με τα επεισόδια στο Πάρκο Γκεζί και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από σκληρούς εθνικιστικούς κύκλους, που ενδεχομένως να κρύβονται και πίσω από την οργάνωση του ΡΚΚ. «Θέλουν να παρουσιάσουν τώρα την κουρδική έκδοση αυτής της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.