ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μικροσκοπικό νησάκι όπου οι άνδρες μιλούν άλλη γλώσσα

Ένα μικροσκοπικό νησάκι όπου οι άνδρες μιλούν άλλη γλώσσα

Το 1837, το βρετανικό σκάφος Lambton σαλπάρισε από το Σίδνεϊ κι έφτασε μέχρι το μικροσκοπικό νησάκι Ngatik ή - όπως είναι γνωστό σήμερα- το Sapwuahfik, στη Μικρονησία.

Ο καπετάνιος του πλοίου έδωσε εντολή να σφαγιάσουν όλους τους άνδρες του νησιού, προκειμένου να πάρουν τα πολύτιμα αποθέματα ταρταρούγας και κοχυλιών που είχε το νησί. Εγκατέστησε στο νησί έναν Ιρλανδό τοποτηρητή, ονόματι Paddy Gorman, ενώ οι ναύτες πήραν τις χήρες των σφαγιασμένων νησιωτών για γυναίκες τους.

Σχεδόν 200 χρόνια μετά, παρατηρείται ένα πολύ περίεργο φαινόμενο. Στο νησάκι αυτό, οι άνδρες μιλούν άλλη γλώσσα από τις γυναίκες. Την ονομάζουν "γλώσσα των ανδρών Ngatikese" ή "Ngatikese Pidgin". Οι γυναίκες και τα παιδιά γνωρίζουν τη γλώσσα και την καταλαβαίνουν αλλά πολύ σπάνια τη μιλούν. Η γλώσσα μιλιέται από τους άνδρες κυρίως σε δραστηριότητες όπως το ψάρεμα ή η κατασκευή σκαφών. Έχει πολλά στοιχεία από γλώσσες που έχουν εξαφανιστεί από το 19ο αιώνα ήδη.

Πολλές γλώσσες στο Πολυνησιακό αρχιπέλαγος έχουν έντονα στοιχεία της αγγλικής, όμως, λόγω του πόσο απομακρυσμένο είναι το Sapwuahfik, το γλωσσικό ιδίωμα εκεί θυμίζει μάλλον περισσότερο απολίθωμα άλλων καιρών.