ΚΟΣΜΟΣ

Φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία

Φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει μόνο στο Τόκιο και χιλιάδες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει την Ιαπωνία.


Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας πάνω των 65 ετών και βρέθηκαν αναίσθητα στον κήπο τους ή κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους όπου πέθαναν από ασφυξία.

Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς υπό σκιά σε πολλές περιοχές της ανατολικής, κεντρικής και δυτικής Ιαπωνίας.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι νοσηλεύονται καθημερινά για μερικές ώρες στα νοσοκομεία εξαιτίας του καύσωνα, κάποιες φορές ολόκληρες ομάδες μαθητών και συχνότερα ηλικιωμένοι.

Εθελοντές επισκέπτονται κάποιες φορές τους ηλικιωμένους προτρέποντάς τους να πίνουν τακτικά νερό και να ρυθμίζουν σωστά τα κλιματιστικά τους.

Η περίοδος των βροχών δεν ήταν έντονη και τερματίστηκε πολύ σύντομα στην ανατολική Ιαπωνία φέτος. Ο καύσωνας αναγκάζει τους Ιάπωνες να αγοράζουν μικρά βαμβακερά φουλάρια με ειδικούς κρυστάλλους που απορροφούν το νερό, το οποίο δε στάζει και κρατούν έτσι την υγρασία, αλλά και άλλα αξεσουάρ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αποπνικτική ζέστη.

Κάθε καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάζουν τα σακάκια και τις γραβάτες, όπως κάνουν και τα μέλη της κυβέρνησης.